مسمومیت ویتامین دی چیست؟
طبق تحقیقات موثق ویتامین D برای تقویت استخوان بندی، عضلات، اعصاب، سیستم ایمنی بدن و چندین مورد دیگر اهمیتی حیاتی دارد. در بیشتر کشورها علائم کمبود ویتامین دی در بخش بزرگی از کودکان و بزرگسالان (تا حدود 40 درصد از مردم و یا بیشتر) مشهود است. همه ساله هزاران نفر برای پوکی استخوان ناشی از کمبود ویتامین دی به پزشک مراجعه میکنند.
قرص ویتامین د3 2000 مولتی نرمال، یکی از داروهای تقویتی بوده که به منظور رفع نیازهای بدن نسبت به کلسیم و فسفر مصرف می شود. این محصول حاوی ویتامین د3 بوده که به جذب هرچه بیشتر و بهتر کلسیم و فسفر کمک کرده و در نتیجه از بروز پوکی استخوان و سایر مشکلات استخوانی جلوگیری خواهدکرد.
از طرف دیگر، منابع مکمل ویتامین D محدود به چند نوع غذا و نور خورشید است و به همین دلیل هر روز که میگذرد استفاده از مکمل ویتامین D و بررسی آمپول ویتامین دی چیست؟ و نحوه تزریق آن بیش از پیش مورد توجه قرار میگیرد. با وجود ضروری بودن ویتامین D برای بدن انسان، مصرف بیش از حد این ویتامین میتواند منجر به نوعی مسمومیت شود که پزشکان به آن «هیپرویتامینوز دی» (Hypervitaminose D) میگویند.
چرا مسمومیت ویتامین دی رخ میدهد؟
اشاره کردیم که غذاهای کمی ویتامین D به مقدار زیاد دارند؛ بنابراین مسمومیت ویتامین D بر اثر مصرف غذاها منتفی است. از طرف دیگر قرار گرفتن در معرض نور خورشید هم نمیتواند آن قدر تولید ویتامین D کند که باعث مسمومیت بشود. تمها مکملها چنین پتانسیلی را دارند و البته دوز مکملِ ویتامین D باید بسیار بالا باشد تا بتواند شخص را مسموم کند.
کپسول نرم ژلاتینی ویتامین D۳ ۲۰۰۰ واحد ویواتیون محصولی برای کمک به بهبود و حفظ سلامت استخوانها و دندان است.
اندازهی یکسانی برای همهی افراد در مورد میزان دوز سمی، گفته نشده و این موضوع ممکن است نسبت به وضعیت فیزیکی هر شخص فرق کند اما تحقیقات انجام شده حاکی از آن است که مصرف روزانه 60000 واحد بینالمللی (IU) ویتامین D به مدت چندین ماه میتواند باعث مسمومیت بشود. اگر شخص علاوه بر دریافت دوز بسیار بالای ویتامین D در غذای روزانهی خود نیز مقداری ویتامین D مصرف کند احتمال مسموم شدن او بیشتر خواهد شد.
(در مواردی معدود، خطای نسخه نیز باعث مسمومیت با ویتامین D شده است.) گاهی امکان دارد پزشک برای شما ویتامین D تجویز کند و شما آن را بیشتر از مقدار تجویز شده مصرف کنید در چنین شرایطی عوارض مصرفِ بیش از حد ویتامین D میتواند یکی از موارد زیر باشد:
-
- سوء جذب: مشکل در دریافت مواد مغذیِ خوراکیها
- استئودیستروفی کلیه: «استئودیستروفی» (Osteodystrophy) به زبان ساده یعنی مشکلات اسکلتی و استخوانی به دلیل بیماری کلیه.
- پوکی استخوان: مصرف کم و مصرف بیش از حد ویتامین D، هر دو میتواند باعث پوکی استخوان شود. (نقش ویتامین دی در پوکی استخوان)
- پسوریازیس: نوعی بیماری پوستی ناشی از اختلال در سیستم ایمنی بدن است.
اگر پزشک برای شما مکمل ویتامین D تجویز کرده باید مطمئن شوید که دفعات و دوز مصرف درست آن را میدانید. در هنگام تجویز دوزهای بالا، پزشک معمولاً با دستور آزمایش خون، سطح ویتامین D خون شما را تحت نظر خواهد داشت.
علائم مسمومیت ویتامین دی چیست؟
مصرف بیش از حد ویتامین D باعث انباشته شدن کلسیم در خون و بدن میشود. ویتامین D باعث جذب کلسیم به بدن شده و وقتی تعادل میزان ویتامین D به هم میخورد کلسیم در خون و بدن جمع میشود؛ در نتیجه امکان دارد عوارض زیر رخ دهد:
- حالت تهوع
- استفراغ
- ضعف عضلانی
- خستگی
- گیجی
- تحریک پذیری
- یبوست
- درد
- کم اشتهایی
- کم آبی بدن
- ادرار کردن زیاد همراه با تشنگی
- سنگ کلیه
چنانچه سطح ویتامین D در بدن خیلی بالا برود موارد زیر را در پی خواهد داشت:
- نارسایی کلیه
- ضربان قلب نامنظم
- مرگ
نحوهی تشخیص مسمومیت با ویتامین D توسط پزشک چگونه است؟
پزشک پس از معاینهی فیزیکی سوالاتی از بیمار خواهد پرسید و در ادامه امکان دارد آزمایشهای در پی آمده را تجویز کند:
- سطح ویتامین D
- سطح کلسیم در خون و ادرار
- مقدار فسفات در خون (فسفات دارای مادهی معدنیفسفر است و به ایجاد استخوانهای قوی کمک میکند.)
- عکس برداری با اشعه ی ایکس از استخوان ها
سافت ژل ویتامین د۳ ۱۰۰۰ واحد ابورنز، حاوی ۱۰۰۰ واحد ویتامین D3 است. این ویتامین برای بدن بسیار مفید بوده و مصرف آن به مقاومت استخوانها کمک میکند.
راه های درمان مسمومیت بر اثر ویتامین دی
- قطع مصرف مکمل ویتامین D با نظارت پزشک و محدود کردن مصرف غذاهایی که در آنها کلسیم زیاد وجود دارد.
- تجویز سرم
- تجویز داورهای حاوی «استروئیدها» و «بیس فسفونات» ها
- در صورت وجود نارسایی کلیه، «همودیالیز» تجویز خواهد شد؛ همودیالیز بهجای کلیه تصفیهی مواد زاید بدن را انجام میدهد.
اکثر افرادی که بر اثر مصرف بیش از حد ویتامین D دچار ناراحتی یا مسمومیت شدهاند بدون عوارض جدی، سلامت خود را بازیافته و دیگر به آن ناراحتی مبتلا نشدهاند.
راه پیشگیری از مسمومیت با ویتامین D چیست؟
دز بالای ویتامین D باید توسط پزشک و برای موارد مشخص یا بیماریهای خاص تجویز شود، بنابراین:
- در صورتی که پزشک برای شما ویتامین D تجویز کرد مطمئن شوید که تعداد و دوز آن را بهدرستی میدانید و مصرف میکنید.
- در مواردی مشاهده شده که ورزشکاران با مصرف بیش از حد ویتامین D دچار این نوع مسمومیت شدهاند؛ بنابراین اگر ورزشکار هستید و ویتامین D را در دوزهای بالا میخواهید مصرف کنید، حتماً با پزشک در این زمینه مشورت کنید.
- در هنگام خرید ویتامین D تأییدیههای سازمان بهداشت را بر روی محصول کنترل کنید.
- بسیاری از سایر مکملها و داروها دارای ویتامین D و کلسیماند؛ بنابراین اگر چنین داروهای ترکیبیای مصرف میکنید میزان ویتامین D و کلسیم دریافتی خود را حتماً در نظر بگیرید.
- ویتامین D را از داروخانههای معتبر خریداری و به تاریخ انقضای مصرف آن نیز دقت کنید.
خرید بهترین مکملهای ویتامین D از داروخانه معتبر روشا به دلیل شرایط خاص نگهداری و نظارت بر کلیهی محصولات عرضه شده (کنترلِ مکان/ نور/ دما/ حمل و نقل) ارجح است. این کنترلِ دقیق، سیستماتیک بوده و بخشی از روند خاص کنترل و نگهداری استاندارد محصولات دارویی روشا از تولید تا فروش است. برگرفته از webmd
سافت ژل ویتامین د3 1000 واحد ویواتیون، یکی از داروهای تقویتی بوده که به منظور رفع نیازهای بدن نسبت به کلسیم و فسفر مصرف می شود. این محصول حاوی 1000 واحد ویتامین د3 بوده که به جذب هرچه بیشتر و بهتر کلسیم و فسفر کمک کرده و در نتیجه از بروز پوکی استخوان و سایر مشکلات استخوانی جلوگیری خواهدکرد.
-
- در صورت مصرف دوزهای زیاد ویتامین D، شخص به دلیل افزایش سطح کلسیم، دچار درد معده، کاهش اشتها، یبوست یا اسهال خواهد شد.
- مسمومیت با ویتامین D میتواند علائم دیگری مانند گیجی و بیقراری ایجاد کند.
- مصرف بیش از حد ویتامین D ممکن است به کلیه آسیب وارد کرده و حتی بعضی وقتها منجر به نارسایی کلیه شود.
- کمبود ویتامین D خیلی شایع است؛ به همین دلیل، خیلی از اشخاص نیاز به مصرف مکملهای ویتامین D دارند، اما ضروری است از مصرف مکملهای ویتامین D با دوز بالا خودداری کنید، مگر با راهنمایی یک متخصص ِمراقبتهای بهداشتی.
کپسول نرم ویتامین د3 1000 فیشر اکسترا هپینس، یکی از فرآوردههای دارویی بوده که حاوی مقادیر زیادی ویتامین د3 است.
برای درمان مسمومیت با ویتامین D قطع مصرف مکمل ویتامین D با نظارت پزشک و محدود کردن مصرف غذاهایی که در آنها کلسیم زیاد وجود دارد، تجویز سرم و تجویز داورهای حاوی استروئیدها و بیس فسفوناتها و در صورت نیاز انجام همودیالیز انجام میشود.