آنچه در این مقاله خواهیم خواند
نگاهی بر علائم کمبود فولیک اسید در بدن
فولیک اسید یکی از ویتامینهای گروه B شناختهشده است. در واقع قرص و داروی فولیک اسید شکل مصنوعی ویتامین B۹ است که آن را بهعنوان مکمل دارویی میتوان مصرف کرد. درصورتیکه رژیم غذایی سالمی را در برنامه خود نداشته باشید و منابع غذایی حاوی فولیک اسید را به میزان لازم دریافت نکنید دچار کمبود فولیک اسید و عوارض بعدی آن خواهید شد. فواید مصرف فولیک اسید این موارد است:
-
- تولید گلبول قرمز در خون
- تقسیم سلولی
- ترمیم DNA
- ساخت DNA
در ادامه این مطلب قصد داریم علائم کمبود فولیک اسید در بدن عوارض کمبود آن به منابع غذایی دارای فولیک اسید را بررسی کنیم لطفاً تا پایان با ما همراه باشید.
علائم کمبود فولیک اسید
کمبود این ویتامین در بدن را نمیتوان بهراحتی تشخیص داد. بهترین راه برای تشخیص میزان فولیک اسید بدن انجام آزمایشهای پزشکی است. از استفاده از مکملهای فولیک اسید بدون دستور پزشک اکیداً خودداری کنید. علائم زیر میتواند در تشخیص راحتتر کمککننده باشد.
-
- خستگی دائم
- ضعف و بیحالی
- رخوت و بیحسی
- رنگپریدگی پوست
- تنفسهای کوتاه و سریع
- عدم تمرکز
- افسردگی
- عصبانیت
- دردهای دهانی و زبان ملتهب
در ادامه برخی از علائم و عوارض کمبود فولیک اسید در بدن را به طور مفصل شرح خواهیم داد.
همچنین در وبسایت medicalnewstoday پیرو کمبود فولات آمدهاست:
کمبود فولات زمانی رخ میدهد که فولات کافی در بدن وجود نداشته باشد. این میتواند منجر به نوعی کمخونی به نام کمخونی مگالوبلاستیک شود. در دوران بارداری، کمبود فولات خطر ابتلا به بی نظمی های مادرزادی را افزایش می دهد.
برخی از علائم کمبود فولات عبارتند از:
-
- ضعف
- خستگی
- مشکل در تمرکز
- سردرد
- تحریک پذیری
- تپش قلب
- زخم روی زبان و داخل دهان
- تغییر رنگ پوست، مو یا ناخن
- تحریک پذیری، سردرد، تپش قلب و تنگی نفس
برخی از گروه هایی که در معرض خطر کمبود فولات هستند عبارتند از:
-
- افراد مبتلا به اختلال مصرف الکل
- زنان حامله
- افراد در سنین باروری
- افراد مبتلا به شرایطی که بر جذب مواد مغذی تأثیر می گذارد، از جمله IBD و بیماری سلیاک
- افراد مبتلا به پلی مورفیسم MTHFR
عدم تمرکز افسردگی و مشکلات شناختی
وجود میزان لازم فولیک اسید در بدن برای سیستم عصبی مرکزی بسیار مهم و حیاتی است. کمبود فولات در بدن میتواند عواقبی مثل افسردگی، عدم تمرکز، فراموشی و خشم زودهنگام، زخمهای دهانی، خلقوخوی ناپایدار، سفیدی زودهنگام مو، نفخ و یبوست را نیز به همراه داشته باشد. در درازمدت اگر کمبود فولیک اسید تشخیص و درمان نشود میتواند منجر به بیماریهای جدیتری مثل آلزایمر و جنون شود.
پوست رنگپریده و بیحال
هموگلوبین از پروتئینهای بدن است که در خون یافت میشود. وظیفه آن انتقال اکسیژن از ریههای شما به تمام اعضای بدن است. حالا فرض کنید که بدن بهاندازه کافی گلبولهای قرمز و هموگلوبین ندارد و اکسیژن لازم را به اعضا و بافتهای بدن نمیتواند منتقل کند، چه اتفاقی میافتد؟ طبیعتاً عواقبی مثل بیحسی و ضعف دائمی بدن، خستگی و درد در عضلات و البته رنگپریدگی پوست را برای شخص به دنبال خواهد داشت.
هر قرص کوالی فول پلاس دکتر گیل حاوی فرم فعال فولیک اسید یعنی فولات به میزان 600 میکروگرم می باشد. همچنین میزان ید مورد استفاده در قرص کوالی فولی پلاس دکتر گیل به میزان 150 میکروگرم است که هر دو ترکیب می تواند نیاز روزانه بدن را به صورت کامل تامین نمایند.
تنفسهای کوتاه و سریع نیز میتواند از نشانههای پایین بودن سطح اکسیژن بدن شما و تعداد کم گلبولهای قرمز باشد. ضربان تند قلب، احساس گیجی ممکن است به دنبال کمبود اکسیژن ایجاد شود.
سوءهاضمه
کمبود فولات در بدن در بعضی افراد میتواند بهسرعت باعث کاهش وزن فرد شود. در سیستم گوارش نیز اختلالاتی ایجاد میکند مثل: تهوع و استفراغ، درد در ناحیه معده، و اسهال پس از مصرف وعدههای غذایی.
دردهای دهانی
تورم، قرمزی زبان در اطراف، نوک و لبههای زبان اگر دیده شد این موارد میتواند از عارضهها و علائمی باشد که نشاندهنده کمبود فولیک اسید در بدن است. کاهش گلبولهای قرمز میتواند مشکلات بلع را نیز به دنبال داشته باشد.
ضعف در حس چشایی
اگر طعم غذا را بهخوبی حس نمیکنید و احساس اختلال در حس چشایی خود دارید این نیز میتواند از دیگر عوارض و نشانههای کمبود فولیک اسید در بدن باشد.
عوارض کمبود فولیک اسید در بدن
فولیک اسید یکی از ویتامینهای مهم است که مثل سایر ویتامینها در صورت کمبود آن در بدن با بیماریهایی در کوتاهمدت مواجه خو اهید شد. مشکلاتی مثل کمخونی، افزایش میزان بروز بیماریهای قلبی، و برای مادران باردار درصورتیکه با کمبود فولیک اسید مواجه باشند امکان بروز نقصهای مادرزادی در نوزاد وجود خواهد داشت.
اثرات مصرف داروها و انواع بیماری بر کمبود فولیک اسید در بدن
اگر بر اثر بیماریهایی مثل روماتیسم یا نقص در سیستم ایمنی و یا سایر بیماریها مجبور به استفاده از داروهای ذکر شده در ادامه این مطلب هستید این موضوع میتواند از مسائل تشدیدکننده کمبود فولیک اسید در بدن باشد.
قرص ید مام خوارزمی، یکی از داروهای تقویتی حاوی مقادیر زیادی از اسیدفولیک و ید بوده که میتواند در دوران بارداری توسط خانمهای باردار مصرف شود. این محصول حاوی 500 میکروگرم اسیدفولیک و 150 میکروگرم ید در هر عدد قرص بوده و قادر است تا تمامی موادمغذی مورد نیاز جنین در شکم مادر را رفع کند.
منابع غذایی دارای فولیک اسید
-
- سبزیهایی مثل کلم بروکلی و اسفناج و جعفری
- غلات مانند لوبیا و نخود
- مرکبات
- میوههای تازه مثل موز و خربزه، لیمو، پرتقال، و نارنگی
- گوجهفرنگی
- تخممرغ
- قارچ
- مارچوبه
- دل و جگر
- گندم
نحوه مصرف فولیک اسید را بخوانید تا در صورت ابتلا به کم خونیِ ناشی از فقر فولیک اسید بتوانید مسیر جبران این فقدان را درست طی کنید.
سخن پایانی
فولیک اسید که به نامهای فولات و ویتامین B۹ نیز شناختهشده است از اصلیترین ویتامینهای موردنیاز بدن است. فولیک اسید نقش اساسی در حفظ سلامت سیستم عصبی مرکزی، حفظ سلامت جنین، عدم افسردگی، و عدم بروز بیماریهای قلبی دارد.
فولیک اسید از ویتامینهای محلول در آب محسوب میشود. در کشورهای پیشرفته مکمل فولیک اسید را میتوان در اکثر مواد غذایی روزمرهای مثل نان که با آرد گندم غنیشده است استفاده کرد. در این جوامع کمبود فولیک اسید در مردم بهندرت مشاهده میشود.
حال که با اثری که فقدان فولیک اسید در بدن ایجاد میکند آشنا شدید بد نیست نگاهی هم به «کم خونی ناشی از فقر آهن» داشته باشید و همچنین با «بهترین مکملهای فولیک اسید» که به تایید متخصصان روشا رسیدهاند آشنا شوید.
قرص فولیک آلگومد، یکی از داروهای تقویتی حاوی مقادیر زیادی از اسیدفولیک، روی و ویتامین ب12 بوده که میتواند به منظور افزایش سلامت بدن مصرف شود. این محصول حاوی 200 میکروگرم اسیدفولیک در هر عدد قرص بوده و قادر است تا تمامی موادمغذی مورد نیاز بدن فرد را رفع کند.
در این بخش سعی کردیم تمام نکات مهم در مورد این ویتامین و علائم کمبود فولات در بدن را برای شما خواننده محترم ذکر کنید. امیدواریم مطالب ذکر شده برای شما مفید و در حفظ سلامتی شما کاربردی بوده باشد.