درد پستان | چه زمانی درد سینه نگرانکننده است؟
درد پستان میتواند نگرانکننده باشد، اما معمولا دلیلی برای نگرانی نیست. هورمونها نقش مهمی در رشد بافت سینه و دردی که ممکن است در آنجا ایجاد شود، دارند. این مسئله به ویژه در زنان صادق است، زیرا نوسانات هورمونی باعث رشد و کوچک شدن مجاری و غدد سینه در چرخههای قاعدگی میشود.
در این مقاله علل درد پستان و همچنین زمان مراجعه به پزشک و نحوه تشخیص علائم توسط پزشک را بررسی میکنیم. پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
میتوانید با خرید مکملهای ویتامین E و استفاده از آن ها به بهبود و درمان درد سینه کمک کنید.
علت درد پستان چیست؟
اگرچه هر کسی میتواند درد پستان داشته باشد، اما این مشکل در افرادی که هورمونهای جنسی زنانه مانند استروژن و پروژسترون دارند، شایعتر است. این هورمونها نقش مهمی در نوسانات ساختار و اندازه بافت سینه دارند. طی تغییرات هورمونی قابل توجه مانند بارداری و شیردهی، درد یا حساسیت سینه طبیعی است.
اکثر انواع درد پستان در دو دسته طبقهبندی میشوند: درد سیکلی (چرخهای) و غیرسیکلی (غیر چرخهای).
درد سیکلی سینه با چرخه قاعدگی مرتبط است و باور بر این است که تا حدی به دلیل تغییرات هورمونی ایجاد میشود. درد میتواند در نقاط مختلف این چرخه ایجاد شود، اما شایعترین زمان آن در ابتدای چرخه یا طی تخمکگذاری است. درد سیکلی سینه برای برخی افراد قابل توجه نیست و برای برخی دیگر شدید است. احساس این درد فقط در یک سینه نیز غیرمعمول نیست. اغلب این درد از ناحیه زیربغل شروع شده و به سمت بیرون پراکنده میشود.تاثیر روغن گل مغربی در سلامت قاعدگی و دوران پسا قاعدگی «یائسگی»
درد غیرسیکلی سینه میتواند در هر زمانی رخ دهد و با چرخه قاعدگی مرتبط نیست. این نوع درد نادر است و میتواند به دلایل مختلفی مانند آسیب، صدمه به بافت سینه یا حتی درد آرتریت ایجاد شود. نوع درد متفاوت است، اما معمولا دردی پیوسته در یک ناحیه خاص از سینه احساس میشود که میتواند تیز، کند یا پراکنده باشد.
علل درد سیکلی و غیرسیکلی سینه میتواند یک یا چند مورد از موارد زیر باشد.
-
- آسیب فیزیکی
- برخی داروها مانند قرصهای جلوگیری از بارداری یا داروهای ضدافسردگی
- عفونتهایی مانند ماستیت یا آبسه سینه
- بارداری
- یائسگی
- شیردهی
- استفاده از سوتین نامناسب یا ورزش
- آسیب دندهها
- درد عضلانی
- التهاب
- کیست
- بافت فیبروتیک
- سرطان سینه
درد پستان؛ سرطان یا یک درد معمولی؟
چند نکته در مورد شیوع درد پستان:
-
- در یک بررسی سال در 2020 تخمین زده شده که 70 درصد زنان در طول زندگی خود درد پستان را تجربه میکنند.
- بین 75 تا 88 درصد زنانی که برای درد پستان ماموگرافی یا سونوگرافی انجام میدهند، در نهایت نتایج طبیعی دریافت میکنند.
- حدود 10 درصد از این موارد، علت خوشخیم تشخیص داده میشود.
- تنها 1 تا 2 درصد نیاز به آزمایشهای بیشتر یا مداخله دارند.
چه زمانی باید به دلیل درد سینه به پزشک مراجعه کرد؟
اکثر علل درد سینه با گذشت زمان، مصرف دارو یا تغییرات سبک زندگی برطرف میشوند. با این حال، اگر علائم زیر را تجربه میکنید، برای ارزیابی و تشخیص، وقت ملاقات با پزشک بگیرید:
-
- تب
- ترشحات از نوک سینه
- افزایش ناگهانی درد یا تغییرات درد
- توده دردناک یا غده
- تغییر رنگ یا تغییرات پوستی
- درد در یک ناحیه خاص
- دردی که با چرخه قاعدگی مرتبط نباشد
پزشک میتواند بهتر به شما کمک کند تا شرایط خاص خود را درک کنید که چگونه با علائم، تشخیص و درمان مرتبط خواهد بود.
پزشک برای تشخیص علت درد پستان چه میکند؟
پزشک ابتدا با پرسیدن در مورد سابقه پزشکی شخصی و خانوادگی شما، معاینه برای درد سینه را آغاز میکند. پزشکان میخواهند بدانند کدام یک از اعضای خانواده شما، در صورت وجود تجربهی مشابه، سرطان سینه داشتهاند و در چه سنی آن را تجربه کردند.
آزمایشهای ژنتیک با استفاده از خون یا بزاق میتواند اطلاعاتی در مورد خطر سرطان شما ارائه دهد. اما سایر جنبههای سابقه خانوادگی نیز مهم هستند.
پزشک ممکن است یک بار یا به طور مرتب ماموگرافی پیشنهاد کند تا بافت سینه را از نزدیک بررسی کند. توصیه میشود همهی زنان 50 تا 75 ساله، حداقل 2 بار در طول سال ماموگرافی انجام دهند.
ابزارهای دیگری که میتوانند تغییرات بافتی، سرطان سینه یا سایر شرایط را شناسایی کنند شامل موارد زیر هستند:
-
- آزمایش خون
- سونوگرافی
- سیتی اسکن
- بیوپسی سینه
بیوپسی ابزار انتخابی برای تشخیص تودههای سینه است که اغلب با خطر بالاتر سرطان همراه است. ماموگرافی معمولا ابزار انتخابی برای تشخیص درد سینه و مشکلات دیگر است، اما سونوگرافی گاهی اوقات در افراد زیر 30 سال دقیقتر است. برای افراد مسن معمولا از ماموگرافی استفاده میشود که در تشخیص سرطان دقیقتر عمل میکند.
عوامل موثر در خطر ابتلا به سرطان پستان
آگاهی از خطرات ابتلا به سرطان پستان برای سلامت پستان مهم است. سابقه خانوادگی شما بخش زیادی از خطر کلی شما را تشکیل میدهد. شما و پزشکتان باید از هرگونه سابقه خانوادگی یا جهش ژنتیکی که ممکن است خطر ابتلای شما به سرطان پستان را افزایش دهد، آگاه باشید.
علاوه بر خانواده و ژنتیک، سایر عوامل خطر ابتلا به سرطان پستان عبارتند از:
-
- 50 ساله یا مسنتر بودن
- قاعدگی زودرس
- یائسگی دیررس
- افزایش تراکم پستان
- سابقهی پرتودرمانی
- مصرف برخی داروها
- چاقی
- تجربهی درمانهای هورمونی
برای تسکین درد پستان چه میتوان کرد؟
درمان درد سینه بستگی به علت آن دارد. درمان سرطان پستان پیچیده است و به نوع و مرحله سرطان بستگی دارد. با این حال، اکثر دردهای پستان با داروها یا تغییرات سبک زندگی قابل درمان است. برخی کارهایی که میتوانید برای تسکین درد پستان انجام دهید را در زیر لیست کردهایم:
-
- بررسی داروهای مصرفی خود از جمله نوع قرص ضدبارداری مصرفی
- اطمینان از اندازهی مناسب سوتین خودتان
- کاهش مصرف غذاهای شور یا چرب
- کاهش مصرف کافئین
- استفاده از داروهای مسکن یا ضدالتهاب بدون نسخه
- اعمال یخ، کمپرس سرد یا پدهای گرمکننده
- استفاده از تکنیکهای کاهش استرس یا آرامسازی
نتیجهگیری
درد پستان شایع است و معمولا جدی نیست. اکثر زنان در طول زندگی خود درد پستان را تجربه میکنند، اما تنها تعداد اندکی با مشکل جدی مانند سرطان تشخیص داده میشوند. اگر در مورد درد سینه خود نگران هستید، با پزشک در مورد علائم خود صحبت کنید. مطمئن شوید که توصیههای آنها را برای معاینات منظم دنبال میکنید.
صحبت در مورد عوامل خطر، از جمله سابقه خانوادگی و ژنتیکی، میتواند به شما و پزشکتان کمک کند تا بهترین تصمیمها را در مورد سلامت سینه خود اتخاذ کنید.