یکی از سوالات پرشمار در مورد محصول بیوتین در مورد تفاوت آمپول بیوتین و قرص بیوتین است که در این مقاله از جنبههای مختلف به آن جواب داده شده است.
تفاوت آمپول بیوتین و قرص بیوتین چیست؟ – مقدمه
بیوتین ویتامینی است محلول در آب از طیف ویتامین B که به نامهای ویتامین B7 و ویتامین H نیز معروف است. بدن انسان برای تبدیل کردن مواد مغذی به انرژی به مکمل بیوتین نیاز دارد؛ گلوکز اخذ شده از کربوهیدراتها توسط بیوتین به انرژی تبدیل میشود. بیوتین به عملکرد طبیعی آمینواسیدهای بدن هم کمک میکند. همچنین نقش این ویتامین در سلامتی مو، پوست و ناخن، مهم و شناختهشدهتر است.
قرص بیوتین 1000 میکروگرم برونسون، یکی از مکملهای دارویی حاوی 1000 میکروگرم بیوتین در هر کپسول است. این محصول به واسطه فرمولاسیون ویژه خود میتواند به بهود متابولیسم برخی از عناصر بدن نظیر پروتئینها، کربوهیدراتها و چربیها کمک کند.
دلیل اهمیت بیوتین در سلامت پوست، مو و ناخن، «کراتین» است. کراتین یکی از پروتئینهای اصلی تشکیل دهندهی پوست، مو و ناخن محسوب میشود. بیوتین در حقیقت، زیرساخت کراتین محسوب میشود و به همین دلیل در رشد مو و سلامت پوست و ناخن نقش مهمی دارد.
بعضی از فواید بیوتین به شرح زیر است:
-
- افزایش کلسترول خوب و کاهش کلسترول بد
- کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2
- کاهش التهاب
- افزایش قدرت ادراک.
علائم کمبود بیوتین
-
- ریختن، نازک و کمرنگ شدن موها
- به وجود آمدن پوستههای قرمز رنگ در اطراف چشم، بینی و دهان
- خستگی
- بیخوابی
- سوزش یا سوزن سوزن شدن دست و پا
- تشنج
- مشکل در حفظ تعادل یا راه رفتن
- افسردگی
- حالت تهوع
- کماشتها بودن
- خشکی چشمها
مضرات مصرف بیش از حد بیوتین
برای محفوظ ماندن از عوارض مصرف مکمل بیوتین، شخص باید ضمن خرید بیوتین از داروخانههای معتبر، مقادیر نوشته شده بر روی برچسب آن را بهدقت بخواند و با پزشک یا یک مشاور مجاز در مورد دوز مناسب بیوتین مشورت کند.
برخی از علایم مصرف بیش از حد بیوتین عبارت است از:
-
- خسخس سینه
- گرفتگی صدا
- تورم در دهان، صورت، گلو و زبان
- مشکل در بلع
- مشکل در صحبت کردن
- خارش
- تاول
- قرمزی پوست
- تورم
افراد زیادی به دنبال قرص بیوتین خارجی هستند و تصور میکنند که استفاده از محصولات خارجی از کیفیت بالاتری برخوردار خواهدبود.
برخی منابع توصیه میکنند قرص بیوتین، همراه با سایر انواع ویتامین B مصرف نشود چون بخصوص در مورد افراد میانسال (ندرتاً) میتواند موجب ایجاد ناراحتی مرتبط با حفرههای ریه شود.
آمپول بیوتین چیست؟
افزایش اطلاعات در مورد این که آمپول بیوتین چیست و چه کاربردهایی دارد به شخص در انتخاب درست روش تقویت پوست، مو و ناخن کمک خواهد کرد. فرمهای داروییِ بیوتین به شکل آمپول، قرص جویدنی قرص خوراکی (بلعیدنی)، قرص زیر زبانی و کپسول است. آمپول بیوتین بیشتر برای تقویت مو مورد استفاده قرار میگیرد.
به منظور خرید آمپول بیوتین، باید به مراکز فروش مکمل های معتبر مراجعه کرد.
بسته به نظر پزشک، مقدار و دوز آمپول بیوتین میتواند متفاوت باشد؛ ولی معمولاً یک دورهی سه ماههی درمان در نظر گرفته و هر هفته یک یا دو نوبت آمپول بیوتین تزریق میشود. طول دورهی تزریق بیوتین از 6 هفته شروع و تا بیشتر از سه ماه هم میتواند ادامه داشته باشد. برای درمان ناخنهای شکننده و مشکلات پوستی، معمولاً ناخنها بین شش تا 9 ماه بعد از انجام دورهی تزریق به استحکام و شفافیت میرسد.
بهترین زمان تزریق آمپول بیوتین هنگام روز و صبحها است؛ چون ویتامین B جزو ویتامینهای انرژی زا است و تزریق آن در عصر یا اواخر روز میتواند خواب شبانه را مختل کند.
نکات مهم
اگر فرد، هرگونه بیماری یا ناراحتی مخصوصاً بیماریهای کلیوی، قلبی، حساسیت پوستی و فشار خون داشته باشد باید حتماً پیش از تزریق بیوتین موضوع را با پزشک مطرح کند.
مکملهای بیوتین را میتوان بر اساس فرمولاسیون ساخت، برند و همچنین عملکرد آن را روی بدن تشخیص داد. هر فردی متناسب با مشکل و هدف مصرف خود میتواند بهترین مکملهای بیوتین را سفارش دهد.
یادآوری این نکته ضروری است که در صورت فراموش شدن یکی از دوزهای تزریقی و نزدیک بودن موعد بعدی تزریق بیوتین، باید از دوز قبلی صرف نظر کرد؛ بهعبارتدیگر نباید دو دوز در یک زمان تزریق شود.
قرص بیوتین چیست؟
اشاره شد که فرمهای دارویی بیوتین شامل آمپول، کپسول و انواع قرص بیوتین است. قرص بیوتین برای مواردی که سرعت درمان در آن اهمیت کمتری دارد استفاده میشود و البته فرم دارویی اصلی بیوتین نیز هست. دوزهای موجودِ قرص بیوتین 1000 و 300 میکرو گرم و نیز 10،3 و 5 میلیگرمی است که نوع پنج میلی گرمی بیشتر رواج دارد.
قرص بیوتین یوروویتال، یکی از داروهای حاوی بیوتین بوده که به رفع ریزش مو و همچنین شکنندگی ناخنها کمک خواهدکرد. این محصول برای موها، ناخنها و پوست بهمنظور تقویتکننده بوده و درنتیجه به بهبود سلامت بدن کمک کرده و منجر به ایجاد شادابی در بدن فرد میشود.
انواع قرص و کپسول بیوتین ازجمله برای تقویت مو، پوست و ناخن تجویز میشود. معمولاً مصرف قرص و کپسول بیوتین با غذا نتیجهی بهتری دارد. نوعی از قرصهای بیوتین قرصهای جویدنی است و باید آنها را قبل از بلعیدن بهخوبی جوید. قرص زیر زبانی بیوتین را تا آخر در زیر زبان باید نگه داشت تا قرص، کاملاً حل شود. قرص و کپسولهای بیوتین باید در دمای اتاق و در جای خشک نگهداری شود و از دسترس کودکان دور باشد.
تفاوت آمپول بیوتین و قرص بیوتین چیست؟
بسته به نوع بیماری گاهی نیاز بهسرعت عمل در معالجه وجود دارد؛ مثلاً گاهی درمان ریزش شدید مو مستلزم سرعت عمل بیشتری نسبت به درمان شکنندگی ناخنها است. به عبارت دیگر تاثیر بیوتین در جلوگیری از ریزش مو از نظر سرعت درمان، با آمپول نتیجهی بهتری دارد. در مواردی که نیاز به تأمین سریع بیوتین هست از آمپول بیوتین و در مواردی که سرعت عمل، چندان مورد نیاز نیست از انواع قرصهای بیوتین استفاده میشود، البته برای تقویت مو، از قرص و کپسول بیوتین نیز در برخی زمانها استفاده به عمل میآید.
بهطور کلی، تفکرِ غالب در بین اکثر مردم این است که آمپول بهتر از قرص است، اما به دلیل این که عوارض ناخواستهی داروهای تزریقی بسیار بالاست و تزریق کلاً روشی تهاجمی محسوب میشود؛ قرص را میتوان ایمنتر از آمپول دانست.
اصولاً فقط در موارد اورژانسی است که از هر دارویی باید اقدام به تجویز آمپول آن شود؛ مگر این که بیمار قادر به دریافت آن دارو یا ویتامین از راه خوردن نباشد؛ یا آمپول تنها داروی در دسترس باشد؛ پس مواردی که داروی خوراکی با کیفیت یکسان در دسترس بوده و بیمار منعی برای استفاده از آن ندارد، تجویز آمپول بهجای قرص، درست نیست.
نکتهی بعدی این است که برخی ویتامینها وقتی تزریق میشوند مقدار آنها در بدن ناگهان زیاد شده و بعد پایین میآید ولی زمانی که ویتامین از طریق قرص مصرف میشود، این افت و خیز ناگهانی وجود ندارد و مقدار ویتامین مورد نظر در بدن، مدت بیشتری ثابت میماند. به عبارت دیگر، در مرود بیوتین نیز مصرف قرص بیوتین نسبت به مصرف آمپول بیوتین ایمنتر و دارای پایداری بیشتر دوز موجود در بدن است. دوزهای متفاوتی از آمپول بیوتین وجود دارد ولی یکی از رایجترین دوزهای آن عبارت از آمپول پنج میلیگرمی بیوتین است.
تفاوت آمپول بیوتین ایرانی و خارجی چیست؟
بهطور خلاصه مهمترین تفاوت این دو در دوز آنها است و در کلیات، شبیه هم هستند؛ آمپول بیوتین ایرانی میتواند کاملاً نیاز فرد را برطرف کند؛ ولی معمولاً از آمپول بیوتین خارجی، اظهار رضایت بیشتری شده است.
تفاوت آمپول بیوتین و قرص بیوتین - جمعبندی
-
- بیوتین ویتامینی محلول در آب از طیف ویتامین B است که ویتامین B7 و ویتامین H نیز نامیده میشود.
- اهمیت بیوتین در سلامت پوست، مو و ناخن به دلیل «کراتین» که یکی از پروتئینهای اصلیِ تشکیل دهندهی پوست، مو و ناخن محسوب میشود؛ است. بیوتین زیرساخت کراتین به شمار میآید.
- ازجمله علایم کمبود بیوتین در بدن، ریختن، نازک و کمرنگ شدن موها و پوستهپوسته شدن اطراف چشم، دماغ و دهان است.
- مقدار دوز مناسب بیوتین باید با مشورت پزشک تعیین شود.
- فرمهای داروییِ بیوتین به شکل آمپول، قرصِ جویدنی قرص خوراکی (بلعیدنی)، قرص زیر زبانی و کپسول است.
- آمپول بیوتین اغلب برای تقویت مو مورد استفاده قرار میگیرد ولی استفاده از قرص و کپسول هم برای این مورد رواج دارد.
کپسول بیوتی هلث اید، یکی از داروهای تقویتی بوده که به منظور رفع نیازهای بدن نسبت به ویتامین ب7 مورد استفاده قرار می گیرد.
-
- طول دورهی تزریق بیوتین از 6 هفته شروع و تا بیشتر از سه ماه هم میتواند ادامه داشته باشد.
- در مواردی که نیاز به تأمین سریع بیوتین وجود دارد از آمپول بیوتین استفاده میشود و در سایر موارد قرص و کپسول بیوتین مورد استفاده قرار میگیرد.
- برخلاف تصور رایج در بین اکثریت اشخاص، استفاده از قرص برای هر ویتامین و دارویی بهتر از استفاده از آمپول است، زیرا هم خطرات ناشی از تزریقِ غیر ایمن را ندارد و هم میزان نوسان آن ویتامین یا دارو در بدن انسان در هنگام مصرف قرص نسبت به تزریق آمپول کمتر است؛ به عبارت دیگر، ثبات مقدار بیوتین در بدن هنگام مصرف قرص بیشتر از زمان تزریق آمپول خواهد بود.