آنچه در این مقاله خواهیم خواند
علائم کمبود زینک
زینک چیست؟! بدن برای اینکه عملکرد مطلوبی داشته باشد و سالم بماند به انواع ویتامینها و مواد معدنی نیاز دارد. یکی از مواد معدنی ضروری برای بدن زینک است، چون بدن نمیتواند این ماده را بسازد و آن را ذخیره کند. این ماده به مقدار کمی در مواد غذایی یافت میشود و اگر کمبود زینک داشته باشید باید از مکملهای زینک استفاده کنید.
علائم کمبود مکمل زینک تا زمانی که سطح آن بهطور مداوم و شدید پایین نباشد مشخص نمیشوند. عدم دریافت کافی زینک در رژیم غذایی، مصرف بعضی غذاها، شرایط سوء جذب یا بیماریهای کبدی برخی از دلایل ایجاد کمبود زینک هستند. برخی از شرایط پزشکی مانند بیماری سلول داسی شکل نیز میتواند شما را مستعد کمبود زینک کند.
به منظور خرید مکمل زینک، باید به مراکز مکملهای دارویی معتبر مراجعه کرد. داروخانه روشا مفتخر است که با داشتن انواع مکملهای زینک (روی) اورجینال و با کیفیت، نیاز مشتریان را نسبت به این دسته از محصولات دارویی برآورده سازد.
تشخیص کمبود زینک ممکن است پیچیده باشد، زیرا هیچ آزمایش مستقیمی برای این مورد وجود ندارد. در ادامه این مقاله به علائم کمبود زینک، دلایل کمبود زینک و میزان زینک مورد نیاز بدن اشاره میکنیم.
عملکرد زینک در بدن
زینک کارهای زیادی در بدن انجام میدهد. این ماده از عملکرد سلولها پشتیبانی میکند و به حدود 100 آنزیم (مولکولهایی که واکنشهای شیمیایی را انجام میدهند) کمک میکند تا وظایف خود را بهدرستی انجام دهند.
زینک نقشهای دیگری هم در بدن ایفا میکند، ازجمله:
-
- تقویت عملکرد سیستم ایمنی
- کمک به تقسیم سلولی
- حفظ حس بویایی و چشایی
- بهبود زخم
زینک همچنین از رشد و تکامل فرد بهویژه در سنین رشد حمایت میکند. بهاینترتیب، یک ماده معدنی ضروری برای زنان باردار و همچنین کودکان در حال رشد است. بدن نمیتواند زینک بسازد یا آن را ذخیره کند، به همین دلیل دریافت مقدار کافی از این ماده معدنی از مواد غذایی یا مکملها برای جلوگیری از کمبود زینک مهم است.
علائم کمبود زینک در بدن
علائم کمبود زینک به نقشهای این ماده معدنی در بدن ارتباط دارد. برخی از شایعترین علائم کمبود روی عبارتاند از:
-
- از دست دادن اشتها
- آهسته شدن رشد
- عملکرد ضعیف سیستم ایمنی
کمبود شدید روی میتواند علائم نگرانکنندهای را برای فرد ایجاد کند. مثلاً:
-
- تأخیر در بلوغ جنسی
- اسهال
- بیماریهای چشمی و پوستی
- احساس بیحالی
- حس دیوانگی و از خود بیخود شدن
-
- ریزش مو
- کاهش سرعت بهبود زخم
- کاهش وزن بیدلیل
- مشکل در تمرکز
- افسردگی
- تشدید علائم آسم
- بثورات پوستی بهویژه در اطراف دهان
کمبود زینک در مردان و پسران میتواند منجر به ناتوانی جنسی و هیپوگنادیسم شود. در این شرایط بدن فرد نمیتواند به اندازه کافی تستوسترون تولید کند.
دلایل کمبود زینک در بدن
بر اساس مقالهای که در مجله Scientific Reports منتشر شده است، حدود 1.1 میلیارد نفر در سراسر جهان به دلیل اینکه از مواد غذایی زینک دریافت نمیکنند دچار کمبود زینک میشوند.
قرص اولترا زینک ویتابیوتیکس، یکی از داروهای تقویتی حاوی 15 میلی گرم روی یا زینک مورد نیاز برای بدن بوده که میتواند به سلامت موها، ناخنها و استخوانها کمک کند. این محصول قادر است تا از زیبایی و حجم موها محافظت کرده و از ریزش موها و کم پشت شدن آنها جلوگیری کند.
با اینحال، سه دلیل اصلی برای کمبود زینک در بدن وجود دارد:
-
- عدم دریافت زینک کافی از طریق رژیم غذایی
- از دست دادن زینک به دلیل جذب ضعیف
- ابتلا به بیماریهای مزمن
افراد مبتلابه شرایط زیر هم ممکن است کمبود روی را تجربه کنند:
-
- اعتیاد به الکل
- سرطان
- بیماری سلیاک (یک بیماری گوارشی که در اثر حساسیت به گلوتن ایجاد میشود)
- اسهال مزمن
- بیماریهای کلیوی
- بیماریهای کبدی
- بیماری کرون
- دیابت
-
- بیماری پانکراس
- بیماری سلول داسی شکل
- کولیت اولسراتیو یا کولیت زخمی
گیاهخواری و کمبود زینک
گیاهخواران بهطور طبیعی سطح زینک پایینتری دارند، زیرا زینک بیشتر در گوشت و مواد غذایی حیوانی یافت میشود. گیاهخواران بیشتر از حبوبات، سویا، لوبیا، آجیل و محصولات غذایی سبوسدار استفاده میکنند. این مواد غذایی سالم هستند، اما چون فیتات دارند جذب زینک را در بدن مختل میکنند. فیتات به زینک متصل میشود و نمیگذارد که این ماده جذب بدن شود.
برای جبران کمبود ویتامین زینک میتوان از قرص زینک ایکس مارت استفاده کرد. استفاده از این دارو باعث رفع اختلال در عملکرد دستگاه گوارش، دستگاه عصبی مرکزی و عملکرد نامناسب ایمنی هومورال و سلولی شده و امکان ابتلای بدن به عفونت را کاهش میدهد.
سن و کمبود زینک
افراد مسن در معرض خطر کمبود زینک هستند، زیرا ممکن است نتوانند خوب غذا بخورند یا به بیشتر مواد غذایی دسترسی نداشته باشند. همچنین مصرف برخی از داروها ممکن است باعث دفع زینک از بدن شود. یک اختلال پزشکی نادر به نام آکرودرماتیت انتروپاتیکا هم وجود دارد که بر توانایی بدن در جذب زینک تأثیر میگذارد.
بارداری و شیردهی و کمبود زینک
زنان باردار یا شیرده ممکن است دچار عوارض کمبود زینک شوند. کودک در حال رشد به زینک نیاز دارد و فقط میتواند آن را از بدن مادر خود دریافت کند. این موضوع باعث میشود که زینک در بدن مادر کم شود.
برای مشاهده قیمت مکمل زینک روی لینک فوق کلیک کنید.
اگر در دوران بارداری یا شیردهی هستید احتمال اینکه کمبود زینک داشته باشید خیلی زیاد است. بنابراین با پزشک خود در مورد این موضوع صحبت کنید، چون ممکن است نیاز به مصرف مکمل زینک داشته باشید. هرگز از این مکملها سرخود استفاده نکنید، زیرا دوران بارداری و شیردهی دوران خیلی مهمی است.
تشخیص کمبود زینک
برای بررسی میزان زینک در بدن آزمایش مستقیمی وجود ندارد. پزشک میتواند آزمایش خون یا آزمایش ادرار را برای بررسی سطح زینک تجویز کند، اما نتیجه این آزمایش دقیق نیست، زیرا زینک فقط به مقدار کمی در سلولهای بدن وجود دارد.
در تشخیص کمبود روی پزشک تاریخچه سلامت شما را بررسی میکند. پزشک سؤالاتی در مورد میزان مصرف انواع مواد غذایی از فرد میپرسد. اگر فردی کالری کافی روزانه دریافت نکند یا رژیم غذایی متنوعی نداشته باشد ممکن است دچار کمبود زینک شود.
درمان کمبود زینک و میزان زینک مورد نیاز بدن
برای درمان کمبود زینک میتوانید از مواد غذایی حاوی زینک استفاده کنید. اگر کمبود زینک در بدن شما شدید است باید مکمل زینک مصرف کنید.
مقدار توصیهشده مصرف روزانه زینک بر اساس سن به شرح زیر است:
-
- کودکان 0-6 ماهه: 2 میلیگرم
- کودکان 7 تا 12 ماهه: 3 میلیگرم
- کودکان 1 تا 3 ساله: 3 میلیگرم
- کودکان 4 تا 8 ساله: 5 میلیگرم
- کودکان 9 تا 13 ساله: 8 میلیگرم
- بزرگسالان و کودکان 14 سال به بالا: 11 میلیگرم برای مردان و 9 میلیگرم برای زنان
- زنان باردار: 12 میلیگرم
- زنان شیرده 13 میلیگرم
شربت نیو زینک الحاوی، محصولی کاملاً مؤثر و کاربردی جهت حفظ ساختمان اسیدهای نوکلئیک، پروتئین و غشای سلولی است. نحوه مصرف این مصول در 6 ماهه اول دوران شیردهی، 7 میلیگرم و برای 6 ماهه دوم، حدود 4 میلیگرم از این شربت به صورت روزانه مصرف گردد.
همچنین افراد میتوانند برای درمان کمبود زینک از مواد غذایی حاوی زینک استفاده کنند. غذاهای حاوی زینک عبارتاند از:
-
- گوشت قرمز
- مرغ
- غذاهای دریایی به ویژه خرچنگ و صدف
- ماهی سالمون، ساردین و …
- لوبیا
- نخود
- غلات صبحانه غنی شده
- آجیل
- محصولات لبنی مانند پنیر و ماست
اگر شرایطی دارید که با توانایی شما در جذب زینک از مواد غذایی تداخل دارد، ممکن است نیاز به مصرف مکمل داشته باشید. حتماً این موارد را با پزشک خود در میان بگذارید تا در صورت نیاز برای شما مکمل تجویز کنند. مکملهای زینک همچنین ممکن است با سطح مس تداخل داشته باشند. اگر از مکملهای زینک بیشازاندازه مصرف کنید باعث کاهش سطح مس در بدن میشوند. به همین دلیل بهتر است از مکملهای زینک که مس هم دارند استفاده کنید. برگرفته از erywellhealth
مصرف بیش ازحد زینک
زینک همانطور که فوایدی برای بدن دارد در صورت مصرف زیادی میتواند سمی شود. در مقاله زینک یا روی چیست هم گفتیم که مصرف بیشازاندازه زینک باعث سمی شدن این ماده در بدن میشود.
علائم سمی شدن زینک شامل موارد زیر است:
-
- گرفتگی شکم و دلدرد
- اسهال
- سردرد
- حالت تهوع
- استفراغ
- از دست دادن اشتها
ژل و اسپریهای بینی حاوی زینک در گذشته برای درمان سرماخوردگی کاربرد داشتند. FDA هشدارهایی صادر کرده است که این اسپریها میتوانند منجر به از دست دادن موقت یا دائمی بویایی شوند. به همین دلیل شرکتها دیگر این داروها را بدون نسخه در اختیار مردم قرار نمیدهند.
همانطور که کمبود زینک میتواند مشکلاتی را برای فرد به وجود بیاورد، مصرف بیشازحد روی هم دردسرساز خواهد شد. مثلاً افراد فکر میکنند که هر چه بیشتر زینک مصرف کنند سیستم ایمنی آنها قویتر میشود و دیگر بیمار نمیشوند، اما این موضوع صحت ندارد. مصرف بیشازحد زینک حتی میتواند سیستم ایمنی را ضعیفتر کند و علائمی شایع مانند تهوع و استفراغ را به وجود بیاورد.
کپسول زینک پاور هولیستیکا، یکی از داروهای تقویتی حاوی مقادیر زیادی روی یا زینک مورد نیاز برای بدن بوده که میتواند به سلامت موها، ناخنها و استخوانها کمک کند.
کلام آخر
کمبود زینک میتواند منجر به انواع مشکلات سلامتی مانند اسهال، علائم سرماخوردگی، بثورات پوستی، مشکلات بینایی یا کاهش وزن شود. پزشکان معمولاً برای تشخیص کمبود زینک آزمایش خون تجویز میکنند. پزشک همچنین ممکن است آزمایشهای دیگری را برای بررسی مشکلات و بیماریهای دیگر برای شما بنویسد.
برای کمک به درمان کمبود زینک میتوانید از خوردن غذاهای حاوی زینک شروع کنید. غذاهایی مانند گوشت قرمز، آجیل و لوبیا غنی از زینک هستند، اما اگر کمبود مکمل زینک در شما شدید باشد باید مکمل مصرف کنید. توجه داشته باشید که قبل از مصرف مکمل حتماً با یک پزشک مشورت کنید.
از طریق «خرید مکمل زینک» به سادگی خواهید توانست با لیستی از بهترین محصولات آشنا شوید. بههمراه داشتن این چک لیست به هنگام خرید بسیار به شما کمک میکند.