
پروبیوتیک چیست؟ بیشتر ما نام پروبیوتیک را بهطور روزانه در رابطه با محصولات لبنی میشنویم؛ اما باکتری های پروبیوتیک کدامند و چه فایدهای برای ما دارند؟
در این مقاله به سوال فوق با استناد به منابع علمی جواب داده میشود.
باکتری های پروبیوتیک کدامند
به منظور خرید مکمل پروبیوتیک، باید به مراکز فروش مکملهای دارویی معتبر مراجعه کرد.
پروبیوتیکها از باکتریهای زنده یا مخمرهایی که در بدن انسان وجود دارد ساخته میشود. در بدن انسان همیشه باکتریهای خوب و بد وجود دارد. عفونت بدن به معنای آن است که تعداد باکتریهای بد در بدن شخص بیشتر شده و سیستمِ بدن را از حالت تعادل خارج کرده است. کار باکتریهای خوب در بدن انسان، کمک به از بین بردن باکتریهای بد و استفاده از مکملهای پروبیوتیک راهی برای افزایش باکتریهای خوب در بدن انسان است. منابع حاوی پروبیوتیک را میشناسید؟!
پروبیوتیک چیست؟
معمولاً وقتی کلمهی باکتری را میشنویم یاد بیماریهای مختلف میافتیم، ولی پروبیوتیکها باکتریهای مفید هستند. فایدهی پروبیویتکها در زمینهی حفظ عملکرد طبیعی و سالم ماندن بدن است. باکتریهای خوب در داشتن حال خوب هم به ما کمک میکنند. در سطح و داخل بدن انسان میلیونها میکرب و باکتری مختلف وجود دارد. خود باکتری های پروبیوتیک موجود در بدن، بخش کوچکی از اجتماعی بزرگتر از میکربها به اسم میکروبیوم است. در حقیقت میکروبیوم مانند جنگلی از انواع میکربها و باکتریهای خوب و بد است.
لاکتوگام برای رفع التهاب حلق، لوزهها و عفونت گوش میانی استفاده میشود. اگر از التهاب لثه و بافتهای اطراف دندان رنج میبرید، پوسیدگی و پلاک دندانی دارید و دهانتان بوی بدی میدهد، میتوانید برای رفع این مشکلها از قرص مکیدنی لاکتوگام استفاده کنید.
میکربهای موجود در مجموعهی میکروبیوم خود از عناصر زیر ساخته شدهاند:
-
- باکتریها
- قارچها (مخمرها)
- ویروسها
- تک یاختهها
میکروبیومهای هیچ انسانی شبیه انسان دیگر نیست و باهم فرق دارد؛ حتی میکروبیومهای دوقلوها نیز یکسان نیست.
ویژگیهای باکتری های پروبیوتیک کدامند
وقتی میتوان یک باکتری را باکتری پروبیوتیک نامید که دارای مشخصات زیر باشد:
-
- جدا از یک انسان باشد
- بعد از خورده شدن در رودهی انسان زنده بماند
- منفعت اثبات شدهای برای شخص داشته باشد
- مصرف آن هیچ ضرر احتمالی نداشته باشد.
کپسول بایو فلورا، یکی از محصولات مراقبتی برای سیستم گوارشی بوده که میتواند سلامت عمومی بدن و همچنین سلامت سیستم گوارشی را بهدنبال داشتهباشد.
باکتری های پروبیوتیک کدامند و چهکاری انجام میدهند؟
باکتری های پروبیوتیک وظیفهی حفظ تعادل سیستم بدن را به عهده دارند. در زمان بیماری، باکتریهای مضر به بدن انسان وارد و تعداد آنها بیشتر از حد معمول شده و به این ترتیب تعادل بدن فرد را برهم میزنند. باکتریهای خوب نظیر پروبیوتیک با باکتریهای بد مبارزه کرده تعادل را به بدن باز میگردانند و به این ترتیب فرد احساس میکند که بهتر شده است. باکتریهای خوب ازجمله باکتری های پروبیوتیک با کنترل التهاب و حمایت از سیستم ایمنی بدن به تعادل بدن کمک میکند.
یک فرد با مصرف پروبیوتیک در حقیقت کارهای زیر را انجام میدهد:
-
- به گوارش و جذب مواد غذایی کمک میکند.
- جلوی خارج شدن باکتریهای بد از کنترل و بیمار کردن بدن را میگیرد
- از ورود باکتریهای بد به خون بر اثر مصرف مواد غذایی یا نوشیدنیهای آلوده پیشگیری میکند.
- به تجزیهی داروها و جذب آنها به بدنش یاری میرساند.
کپسول بایو فم، یکی از داروهای درمانی بوده که حاوی حجم بالایی از پروبیوتیک است. این محصول به واسطه داشتن فرمولاسیون ویژه خود، قادر است تا به تقویت و بازسازی دستگاه تناسلی و واژن خانم ها پرداخته و بتواند از ابتلا به بیماری ها جلوگیری کند.
این جریان متعادل کننده همیشه در بدن انسان وجود دارد. باکتریهای طبیعی بخشی از بدن انسان هستند. فرد میتواند با استفاده از غذای متعادل و غنی شده از فیبر، تعداد باکتریهای مفید بدن خود را در سطح مکفی نگه دارد. برگرفته از healthline
نقاط زیست پروبیوتیکهای مفید در بدن انسان
اصلیترین عضوی که محل اکثر پروبیوتیکهای مفید محسوب میشود رودهی بزرگ است، اما گذشته از رودهی بزرگ، اعضای دیگری هم هست که روی سطح یا داخل آنها پروبیوتیکها وجود دارند، اینها مکانهایی هستند که با محیط بیرون بهنوعی در تماساند؛ مهمترین آنها عبارت است از:
-
- دهان
- پوست
- مجاری ادرار
- روده
- واژن
- ریه
-
- عفونت گوش، «سینوزیت»، سرماخوردگی
- «سپسیس» بهویژه در نوزادان. (سپسیس نوعی بیماری خطرناک است که در اثر واکنش بیش از حد سیستم ایمنی بدن به عفونت به وجود میآید.)
- بیماری لثه
- اگزما
- عدم تحمل «لاکتوز»
توضیح این نکته لازم است که در موارد فوق، میزان تأثیر پروبیوتیک بر حال بیماران از شخص به شخص متغیر است؛ امکان دارد برای برخی بیماران مؤثر بوده و برای برخی دیگر مؤثر نباشد.
چه غذاها یا مکملهایی میزان پروبیوتیک بدن را افزایش میدهد؟
میتوان از طریق خوردن برخی غذاها و مکمل پروبیوتیک، مقدار آن را در بدن افزایش داد. شاید همینالان هم بعضی از غذاهایی که میخوریم بدون آن که بدانیم حاوی پروبیوتیک باشد.
غذاها و نوشیدنیهایی مانند:
-
- ماست پروبیوتیک
- نانِ خمیرمایه
- دوغ (آب دوغ)
- پنیر کوتاژ (نوعی پنیر دارای پروتئین زیاد و چربیهای سالم)
- ترشی تخمیر شده
- سوپِ میسو (نوعی سوپ که با خمیر سویا و مخلفات دیگر پخته میشود)
- کیمچی (یک غذای تخمیر شدهی سنتیِ کرهای)
کپسول دیلیست، محصولی کاملاً موثر و کاربردی جهت بهبود اختلالات گوارشی از قبیل اسهال حاد عفونی، اسهال ناشی از مصرف آنتیبیوتیک، اسهال ناشی از تغذیه رودهای و اسهال مسافرتی است.
بیشتر افراد احتمالاً در برنامهی غذایی خود برخی خوراکیهای حاوی پروبیوتیک را دارند؛ مثل ماست و ترشی، «کامپوچا» (نوعی چای تخمیر شده) و کفیر. همچنین میتوان از مکملهای پروبیوتیک نیز استفاده کرد. (توضیح این که در تقسیم بندی برخی از سازمانهای ناظر مثل سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا، پروبیوتیک، دارو محسوب نمیشود از این رو نیازی به گرفتن تأییدیه برای مصرف آن از سازمان غذا و داروی آمریکا برای آن نیست.)
فقط توجه داشته باشید که اضافه کردن یک نوع مادهی غذایی در حد افراط به برنامهی غذاییتان درست نیست و باعث محروم شدن شما از سایر مواد مغذی خواهد شد. بهعبارتدیگر، نباید در مورد خوردن هیچ غذایِ حتی افراط کرد.
آیا مصرف پروبیوتیک همراه با آنتیبیوتیک مفید است؟
کپسول پایلوشات یکی از داروهای مؤثر در رفع مشکلات معده است. هلیکوباکترها یکی از عواملی هستند که در معده انسانها وجود داشته و باعث ایجاد مشکلات عدیدهای میشوند.
آنتیبیوتیکها تمامی باکتریهای بدن چه باکتریهای بد و چه باکتریهای خوب را از بین میبرد به همین دلیل امکان دارد که برخی اشخاص بعد از مصرف آنتیبیوتیک دچار اسهال شوند. برخی تحقیقات نشان داده که برای برخی از افراد، مصرف پروبیوتیک بعد از مصرف آنتیبیوتیک مفید بوده ولی این موضوع عمومیت ندارد و هنوز تحقیقات کاملی در مورد آن انجام نشده. آنتیبیوتیک باکتریهای خوب را هم از بین میبرد، به همین دلیل، مصرف پروبیوتیک در زمان مصرف آنتیبیوتیک میتواند به حفظ باکتریهای مفید فرد کمک زیادی بکند.
شرایط استفاده و نگهداری پروبیوتیک چیست؟
مشورت با پزشک، به فرد کمک میکند که نوع و مقدار مناسب پروبیوتیک و زمان درست مصرف آن را نسبت به شرایط خود پیدا کند. در صورتی که فرد، داروهای دیگری همزمان با پروبیوتیک مصرف میکند نیز ضروری است که موضوع را به پزشک اطلاع دهد. خانمهای باردار باید قبل از مصرف پروبیوتیک با پزشک مشورت کنند. باید به خاطر سپرد که اثرات پروبیوتیکها یکسان نیست و در مورد هر فرد میتواند متفاوت باشد.
پروبیوتیک نسبت به نور، گرما و حتی هوا حساس است و لازم است که محصولات حاوی پروبیوتیک در یخچال نگهداری شود. پروبیوتیکها ضعیف هستند و در صورتی که در یخچال نگهداری نشوند احتمال این که از بین بروند زیاد است. پیشنهاد میکنیم در ارتباط با نقش پروبیوتیک در درمان انواع بیماریها بیشتر بخوانید.