چگونه برای انجام آزمایش خون آماده شویم؟
مهمترین بخش آماده شدن برای آزمایش خون، پیروی از دستورالعملهای پزشک است. خواب کافی، نوشیدن آب فراوان و پرهیز از برخی غذاها و نوشیدنیها نیز میتواند مفید باشد.
آزمایش خون یک روش معمول برای ارزیابی بسیاری از شرایط و عارضههای سلامتی است، اما بسیاری از افراد ممکن است نسبت به آن احساس نگرانی کنند. افراد دیگر ممکن است مطمئن نباشند که چگونه آماده شوند یا از خود بپرسند آیا لازم است قبل از انجام آزمایش، از خوردن یا آشامیدن خودداری کنند یا نه؟!
در این مقاله نکاتی را ارائه میدهیم که میتواند به شما در آماده شدن برای آزمایش خون کمک کند. همچنین توضیح میدهیم که در طول روند آزمایش چه انتظاراتی باید داشته باشید.
خرید مکمل های آهن برای جلوگیری تز کم خونی از داروخانه روشا
روز قبل از آزمایش خون چطور آماده شویم؟
نکات آمادهسازی که میتوانید روز قبل از آزمایش خون انجام دهید:
-
- دستورالعملهای پزشک را به دقت بررسی کنید. برای برخی آزمایشهای خون، ممکن است لازم باشد به مدت 9 تا 12 ساعت قبل از آزمایش ناشتا باشید. (یعنی از خوردن یا آشامیدن چیزی به جز آب خودداری کنید.) پزشک ممکن است از شما بخواهد مصرف برخی داروهای تجویزی را نیز متوقف کنید.
- اگر لازم است ناشتا باشید، از فعالیتهایی مانند سیگار کشیدن، مصرف الکل، جویدن آدامس و انجام ورزشهای سنگین نیز خودداری کنید. این موارد همگی میتوانند روی نتایج آزمایش خون تأثیر بگذارند.
- اگر نیاز نیست ناشتا باشید، از مصرف الکل و غذاهای چرب یا سنگین خودداری کنید. این کار به اطمینان از احساس خوب شما در روز آزمایش کمک میکند.
- خواب کافی داشته باشید. استراحت خوب باعث میشود دسترسی به رگهای شما در هنگام آزمایش آسانتر شود.
- اگر قرار است به آزمایشگاهی بروید که نیاز به وقت قبلی ندارد، از آنها بپرسید که کمترین شلوغی را در چه ساعتی دارند تا مجبور نشوید زیاد منتظر بمانید.
آزمایشهای خون که معمولا ناشتا انجام میشوند
پزشک به شما خواهد گفت که آیا قبل از آزمایش خون باید ناشتا باشید یا خیر. آزمایشهای خونی که معمولاً ناشتا انجام میشوند عبارتند از:
-
- آزمایش عملکرد کبد
- آزمایش کلسترول
- آزمایش سطح تریگلیسیرید
- آزمایشس
- آزمایش لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) و لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL)
- آزمایشهای مربوط به متابولیک
نکات آمادهسازی برای روز آزمایش
نکات آمادهسازی که میتوانید در روز آزمایش خون رعایت کنید:
-
- مقدار زیادی آب بنوشید. نوشیدن آب فراوان باعث نگه داشتن مایع بیشتر در رگهای شما میشود و خونگیری را آسانتر میکند.
- از نوشیدن قهوه و دیگر نوشیدنیهای حاوی کافئین که ممکن است باعث دهیدراته شدن بدن شوند، خودداری کنید.
- اگر نیاز نیست ناشتا باشید، 1 تا 2 ساعت قبل از آزمایش صبحانه بخورید. این کار میتواند از بروز سرگیجه در هنگام خونگیری جلوگیری کند.
- اگر نگران حالت تهوع یا گیجی هستید، از خوردن غذا دقیقاً قبل از وقت ملاقات خودداری کنید.
- لباسی با آستین کوتاه زیر هر نوع لباس بیرونی بپوشید تا دسترسی به بازویتان آسانتر شود.
- چند دقیقه زودتر از وقت ملاقات حاضر شوید تا وقت کافی برای پر کردن هر گونه فرم داشته باشید.
- کارت بیمه و کارت ملی خود را به همراهتان بیاورید.
- یک میانوعده کوچک مانند میوه یا بار پروتئینی برای بعد از انجام آزمایش خود بیاورید.
انتظارات از روند آزمایش خون
خونگیری یک روند سریع است که معمولاً تنها چند دقیقه طول میکشد.
وقتی به آزمایشگاه میرسید، برای وقت ملاقات خود در پذیرش ثبت نام میکنید. تا زمانی که یک تکنسین شما را به اتاق آزمایش صدا کند، در لابی منتظر میمانید. تکنسین از شما میخواهد روی صندلی با تکیهگاه بازو بنشینید.
اگر پیراهن آستین بلند پوشیدهاید، آستین را تا بالای آرنج بالا بزنید. سپس بازوی خود را در برابرتان دراز کنید. تکنسین ناحیه کوچکی از بازوی شما را با دستمال ضدعفونیکننده تمیز میکند. همچنین باند الاستیکی به دور بازوی شما میبندد. این کار باعث میشود رگ شما برجسته شده و وارد کردن سوزن و خونگیری آسانتر شود.
برای افزایش جریان خون، تکنسین ممکن است از شما بخواهد دستتان را مشت کنید. سپس به آرامی سوزنی را در بازوی شما وارد میکند. در این لحظه ممکن است احساس سوزش خفیفی کنید، اما نباید دردناک باشد. هنگامی که مقدار کافی خون گرفته شد، تکنسین سوزن را خارج کرده و پانسمان کوچکی روی محل ورود سوزن میگذارد.
اگر پس از خونگیری احساس سرگیجه کردید، به تکنسین آزمایشگاه اطلاع دهید. میتوانید تا زمانی که سرگیجه فروکش کند روی صندلی بمانید. اگر میانوعده و آب با خود آوردهاید، زمان مناسبی برای مصرف آن است. اگر غذا یا آبی نیاوردهاید، از تکنسین درخواست لیوان آب کنید. نوشیدن آب میتواند از هر گونه سرگیجهای که دارید بکاهد.
ممکن است در محل ورود سوزن، درد یا کبودی جزئی داشته باشید. هر گونه دردی که تجربه میکنید، باید طی چند روز از بین برود.
چگونه با اضطراب آزمایش خون کنار بیاییم؟!
-
- اگر احساس نگرانی میکنید به تکنسین اطلاع دهید. آنها میتوانند به شما کمک کنند تا احساس راحتی بیشتری داشته باشید و گزینههایی مانند دراز کشیدن به جای نشستن را با شما در میان بگذارند.
- هنگام خونگیری به آن نگاه نکنید. یک شیء یا نقطه دیگری در اتاق را برای تمرکز انتخاب کنید.
- با تکنسین صحبت کنید تا در طول روند آزمایش، حواستان پرت شود.
- به موسیقی از طریق هدفونها گوش دهید.
- قبل و حین روند آزمایش، چند نفس عمیق بکشید. بر هر نفس واردشونده و خارجشونده تمرکز کنید تا ذهنتان از روند منحرف شود.
- یک دوست را برای حمایت و آرامشبخشی به همراه بیاورید.
چقدر طول میکشد تا نتایج آزمایش خون مشخص شود؟
برای بسیاری از آزمایشهای خون رایج، میتوانید انتظار دریافت نتایج را 24 ساعت تا چند روز بعد داشته باشید. این شرایط شامل آزمایشهای زیر میشود:
-
- شمارش کامل خون
- آزمایشهای بررسی متابولیک پایه
- آزمایشهای بررسی متابولیک کامل
- آزمایشهای بررسی چربی
در برخی موارد، ممکن است تا چند هفته طول بکشد تا نتایج حاضر شود. به عنوان مثال آزمایش برای شرایط نادر ممکن است زمان بیشتری نیاز داشته باشد، چرا که همه آزمایشگاهها برای آزمایشهای تخصصی مجهز نیستند.
با پزشک یا تکنسین آزمایشگاه صحبت کنید تا بفهمید چه زمانی میتوانید نتایج آزمایش خود را دریافت کنید.
جمعبندی
آزمایش خون یک روند پزشکی سریع و رایج است. بهترین روش آماده شدن برای آزمایش خون، پیروی از دستورالعملهای اختصاصی پزشک است. برخی آزمایشهای خون ممکن است به ناشتا بودن شما قبل از انجام آزمایش نیاز داشته باشند، اما بستگی به نوع آزمایش دارد.
اگر نگران آزمایش هستید ممکن است احساس عصبانیت یا حالت تهوع کنید، این شرایط را به تکنسین آزمایشگاه اطلاع دهید تا بتواند به شما کمک کند احساس راحتی بیشتری داشته باشید. چند نفس عمیق یا گوش دادن به موسیقی میتواند به آرامش شما کمک کند.