خرید محصولات برند درمالیس

بررسی و آشنایی با علائم کمبود آهن در بدن

بررسی و آشنایی با علائم کمبود آهن در بدن

علائم کمبود آهن در بدن چیست؟ در این مقاله به توضیح 14 مورد از این علائم می‌پردازیم که در نهایت شما بدانید چرا باید خرید مکمل آهن را در برنامه ماهانه خود قرار دهید.با وبلاگ داروخانه روشا همراه باشید.

اهمیت آهن

هموگلوبین، پروتئینی است که گلبول قرمز را قادر می‌کند اکسیژن را از طریق رگ‌های خونی انتقال دهد. کمبود هموگلوبین منجر به کمبود اکسیژن در خون و عارضه‌ی کم‌خونی می‌شود. انواع مختلفی از کم خونی وجود دارد ولی شایع‌ترین آن فقر آهن است.

علائم کمبود آهن به عوامل زیر بستگی دارد:

1. شدت کم‌خونی

2. سرعت پیشرفت کم‌خونی

3. سن فرد

4. وضعیت سلامت فعلی.

در ادامه، 14 علامت کم‌خونی را توضیح می‌دهیم؛ ولی باید در نظر داشت که گاهی مبتلایان به کم خونی علامت‌ها را به‌طور واضح مشاهده نمی‌کنند. علائم کم خونی را بشناسید.

1- خستگی غیرعادی

یکی از رایج‌ترین علائم کم‌خونی، خستگی است. وقتی در بدن، هموگلوبینِ کافی وجود نداشته باشد اکسیژنِ کمتری به بافت‌ها و ماهیچه‌ها می‌رسد و آن‌ها انرژی کمتری خواهند داشت.

خستگی غیرعادی و کمبود آهن

 از سوی دیگر در چنین شرایطی، قلب هم باید بیشتر از وضعیت عادی کار کند. مجموع این وضعیت باعث وجود آمدن خستگی، تحریک پذیری و عدم تمرکزِ ناشی از کم خونی می‌شود.

2-رنگ پریدگی

رنگ قرمز خون ناشی از هموگلوبین‌های موجود در آن است. کمبود آهن باعث رنگ‌پریدگی پوست و زیر پلک‌ها می‌شود. در تحقیقِ به عمل آمده در مورد علائم کمبود آهن در کودکان و نوزادان در مورد رنگ پریدگی ناشی از کم خونی مشخص شد که امکان دارد این رنگ پریدگی در تمام پوست بدن یا در بخشی از آن مانند لثه‌ها، داخل لب یا پلک پایین، ناخن‌ها و صورت مشاهده شود که با مصرف مکمل آهن تا حدی قابل حل است.

رنگ پریدگی از علائم کمبود آهن

رنگ پریدگی، یکی از اولین نشانه‌های کم‌خونی است که پزشکان به آن توجه می‌کنند ولی برای تأیید آن نیاز به آزمایش خون هست. فرد می‌تواند پلک پایین خود را روبروی آینه به سمت پایین بکشد، رنگ آن باید قرمز باشد؛ اگر رنگ داخل پلک، زرد یا صورتی باشد احتمال دارد فرد دچار کم‌خونی شده باشد.

3-علائم کمبود آهن در بدن – تنگی نفس

تنگی نفس یکی از علائم مهم کمبود آهن

گفتیم که کم خونی یعنی کم بودن هموگلوبین و کم بودن هموگلوبین یعنی کمبود اکسیژن مورد نیاز بدن. اگر فرد در زمان انجام کارهای روزمره (که قبلاً انجام آن برایش آسان بود)، مثل بالا رفتن از پله، ورزش یا حتی راه رفتن، اکنون دچار تنگی نفس می‌شود، احتمال ابتلا به کم‌خونی وجود دارد.

4- سردرد

سردرد علامت رایج کمبود آهن

اگرچه سردرد، علل بسیار مختلفی می‌تواند داشته باشد ولی تغییر عملکرد «دوپامین» و میزان «استروژن» می‌تواند باعث سردرد ناشی از کم‌خونی بشود. هم‌چنین خانم‌هایی که دچار کم‌خونی هستند هنگام عادت ماهانه سردرد شدیدتری دارند؛ پس پاسخِ سوال آیا مصرف قرص آهن در دوران پریود مفید است؟ مثبت است.

5- تپش قلب

کپسول فروگلوبین ب12 ویتابیوتیکس

ارتباط بین کم‌خونی و مشکلات قلب هنوز در حال بررسی است ولی می‌تواند با تأمین اکسیژن مرتبط باشد. کم خونی باعث می‌شود که قلب بیشتر تحت فشار قرار بگیرد و به فرد کم خون، احساس تپش قلب دست بدهد. کمبود آهن می‌تواند شرایط سلامتی قلب اشخاص را بدتر کند.

6-پوست و موی خشک و آسیب دیده

کاهش سطح هموگلوبین خون باعث کمبود اکسیژن مورد نیاز مو و پوست شده و خشکی و آسیب دیدگی پوست و مو را به همراه می‌آورد. ریزش مو بر اثر کم‌خونی در بین زنان بیشتر دیده می‌شود

7-تورم و درد زبان و دهان

تورم زبان از علائم کمبود

زبان ملتهب، رنگ پریده یا خیلی صاف می‌تواند نشانه‌ای از کم‌خونی باشد. خشک شدن دهان، احساس سوزش و زخم‌های کوچک در گوشه‌ یا داخل دهان نیز می‌تواند بر اثر کم‌خونی به وجود بیاید.

8- سندرم پای بی‌قرار

سندرم پای بی‌قرار به میلِ تکان دادن پا در هنگام استراحت گفته می‌شود. گاهی سندرم پای بی‌قرار با کمبود آهن مرتبط است. سندرم پای بی‌قرار، در زمان ساعات شدیدتر شده و حتی می‌تواند باعث بی‌خوابی شخص شود. طبق تحقیقات علمی انجام شده افراد کم خون، شش برابر بیشتر از افراد عادی در خطر ابتلا به ناراحتی سندرم پای بی‌قرار هستند.

9- ناخن‌های شکننده

بیماری «کویلونیشیا» شکنندگی ناخن‌ها و قاشقی شکل شدن آن‌هاست و هرچند کمتر دیده می‌شود ولی یکی دیگر از بیماری‌های ناشی از کم‌خونی است. در این بیماری، ابتدا ناخن‌ها به‌شدت شکننده شده و سپس وسط ناخن‌ها گود و اطراف آن برآمده، شبیه به قاشق می‌شود. این بیماری فقط در 5 درصد از مبتلایان به کم‌خونی و فقر آهن دیده می‌شود و عارضه‌ی نسبتاً کمیابی است.

سایر علائم کمبود آهن در بدن

چند علامت دیگر وجود دارد که کمیاب هستند و می‌توانند مربوط به کمبود آهن یا مربوط به سایر عوامل باشند:

10- هوس خوردن مواد غیرخوراکی: هوس خوردن موادی مثل خاک، یخ، گچ، کاغذ!

11- افسردگی: شامل افسردگی زن و مرد و افسردگی زنان باردار

12- دست و پای سرد: به دلیل رسیدن اکسیژن کمتر به دست و پا، فرد کم خون اغلب دارای دست و پای سرد است.

13- عفونت‌های مکرر: سیستم ایمنی بدن برای درست کار کردن نیازمند آهن است و کمبود آن باعث ضعف سیستم ایمنی بدن و بروز عفونت‌های مکرر می‌شود.

14- بی‌اشتهایی: کم‌خونی باعث به وجود آمدن تغییراتی در هورمون گرسنگی به اسم «گرلین» می‌شود و فردِ کم‌خون اشتهای خود را تا حد زیادی از دست می‌دهد.

نکته‌هایی در مورد کم خونی در گروه‌های سنی مختلف

تعیین و تأمین مقدار آهن مورد نیاز کودکان و نوزادان از اهمیت خاصی برخوردار است.

برخی از نشانه‌های کم‌خونیِ کودکان عبارت است از:

    • خستگی
    • تحریک پذیری
    • ضعف
    • سرگیجه
    • علائم عصبی

در افراد سالخورده علامت‌های زیر می‌تواند نشانه‌ی کم‌خونی باشد:

    • خستگی
    • رنگ پریدگی
    • تنگی نفس
    • درد سینه
    • احتباس مایعات

افراد مسن استعداد بیشتری برای مبتلا شدن به کم خونی نسبت به جوان‌ترها دارند، بخصوص اگر دچار بیماری‌هایی ماند زخم معده، زخم روده و سرطان باشند. هم‌چنین مصرف داروهای غیراستروئیدی و ضد التهابی به مدت طولانی، زمینه‌ی ابتلا به کم خونی در نزد افراد سالخورده را به وجود می‌آورد.

منابع آهن

خطرات کمبود آهن در بدن را باید جدی گرفت. در اولین اقدام می‌توان با استفاده از منابع غذایی حاوی آهن مانند گوشت قرمز، حبوبات، غلات غنی شده با آهن، ماهی و غذاهای دریایی و سبزی‌های دارای برگ تیره مثل اسفناج، کلم‌ پیچ و میوه‌های خشک شده مانند کشمش و زردآلو علائم کمبود آهن در بدن را از میان برداشت.

قرص کروم پلاس ب3 یوروویتال
بازخوردها
    ارتباط با کارشناسان داروخانه روشا
    ارسال نظر
    • - نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
    • - نظرات شما بعد از تایید مدیریت منتشر خواهد شد