تاکنون به اهمیت اسیدهای آمینه و نقش آنها در بدن خود توجه کردهاید؟ آیا برای تامین آمینواسیدها در بدن، باید به فکر راهکار خاصی باشیم؟ اصلا تعریف شما از آمینو اسید چیست؟ آمینو اسید یا اسیدآمینه به هر مولکولی که شامل گروههای آمین و کربوکسیلیک اسید است، گفته میشود. در علم شیمی اسیدهای آلفا آمینو یعنی اسید آمینههایی که در آنها گروههای آمین و کربوکسیل به یک کربن متصل هستند. اسیدهای آمینه اغلب به عنوان زنجیرههای سازندهی پروتئین شناخته میشوند و ترکیباتی هستند که نقش بسیار مهمی در بدن شما ایفا میکنند. آمینو اسیدها برای فرآیندهای حیاتی بدن مانند ساخت پروتئینها، سنتز هورمونها و انتقال دهندههای عصبی نیاز هستند.
فرمولاسیون ویژه کپسول نچرال آمینو اس ان ان در افزایش تمرکز و کاهش خستگی روزانه هم موثر است. در نتیجه میتوان عنوان کرد که ورزشکارانی که به دنبال تقویت، حجیمسازی و ریکاوری فیبرها و تودههای عضلانی خود هستند، باید از این مکمل استفاده کنند.
آمینو اسیدها به وسیلهی پیوندهای پپتیدی به هم متصل میشوند و چندین اسیدآمینه به هم میپیوندند تا یک پلیپپتید را تشکیل دهند. زنجیرههای پلیپپتیدی نیز به هم متصل شده و به پروتئینهای مختلف تبدیل میشوند.
دانشمندان طی سالها در حدود 20 نوع اسیدآمینه اصلی را کشف و نامگذاری کردهاند. بعضی از آمینو اسیدها ممکن است در قالب مکمل برای تقویت عملکردهای عضلانی استفاده شوند. در این مقاله سعی داریم تمام اطلاعاتی که درباره آمینواسیدها نیاز دارید، در اختیار شما قرار دهیم.
تفاوت آمینو اسید ضروری با غیر ضروری
پودر ایی ای ای 100% زیرو آیرون مکس محصولی مناسب برای تامین پروتئین مورد نیاز برای ورزشکاران است. این پودر حاوی تمامی آمینواسیدهای شاخه دار بدن است و همین امر پودر آیرون مکس را از پودر های دیگر متمایز ساخته است. یکی از ویژگی هایی که سبب شده است استفاده از این پودر مد نظر قرار گیرد جلوگیری از تحلیل عضلانی است. همچنین، پودر آیرون مکس به پشتیبانی از رشد توده عضلانی کمک می کند و استقامت بدن را در حین ورزش بالا می برد.
اسید آمینههای ضروری:
انواع آمینو اسیدها، آمینو اسیدها به چند دسته طبقهبندی میشوند؟
اسیدهای آمینه به دو دسته آلفا آمینو اسیدها و غیرآلفا آمینو اسیدها تقسیم میشوند:
1-آلفا آمینواسیدها روی کربن آلفا (دومین کربن مجاور گروه کربوکسیل)، یک عامل آمینی، یک اتم هیدروژن و یک شاخه جانبی (R) دارند و ساختمان آن به صورت زیر است:
2-در غیرآلفا آمینواسیدها عامل آمینی روی کربنهای دیگر قرار گرفته است.
به ساختار آمینو اسید از نوع غیرآلفا در فرمول زیر توجه کنید:
طبقه بندی آمینو اسیدهای آلفا بر چه اساسی است؟
اسیدهای آمینه آلفا که در ساخت پروتئین دخالت دارند، به روشهای مختلفی طبقه بندی میشوند. در ادامه تقسیم بندی آمینو اسیدها را با نگاه دقیقتری بررسی میکنیم.
1-بر مبنای تغذیه
اسیدهای آمینه (AA) از نظر غذایی به سه دسته ضروری، نیمهضروری و غیرضروری طبقه بندی میشوند.
-
اسیدهای آمینه ضروری
این نوع ترکیبات اسیدهای آمینهای هستند که بدن قادر به سنتز کافی آنها نیست و حتما باید از طریق غذاهای پروتئینی دریافت شوند. (منظور از غذاهای پروتئینی غذاهایی است که پروتئین آنها شامل طیف کاملی از اسیدهای آمینه مانند سفیده تخم مرغ است. در ادامه بیشتر به اسید آمینههای ضروری میپردازیم.
-
اسیدهای آمینه غیرضروری
اسیدهای آمینه غیرضروری توسط بدن تولید میشوند یعنی بدن این دسته از اسیدهای آمینه را با ترکیباتی ازجمله ویتامینها میسازد. اصطلاح «غیرضروری» به معنی این نیست که بدن به این نوع ترکیبات نیازی ندارد؛ بلکه همه اسیدهای آمینه مورد نیاز بدن هستند.
لازم است ذکر شود که بدن به مقدار کافی اسیدهای آمینه ضروری را میسازد و نیازی به دریافت آن از طریق رژیم غدایی نیست. در جدول زیر اسامی اسیدهای آمینه غیرضروری آمده است.
-
اسیدهای آمینه نیمهضروری
آن دسته از اسیدهای آمینه که در یک مقطعی ضروری و در مقطع دیگر غیرضروری هستند، اسیدهای آمینه نیمه ضروری نامیده میشوند. (مقطع ضروری شامل دوران کودکی و مقطع غیرضروری شامل دوران بزرگسالی میشود).
اسیدهای آمینه ضروری غذایی | اسیدهای آمینه غیرضروری غذایی |
آرژنین
هیستیدین ایزولوسین لوسین لیزین متیونین فنیل آلانین ترئونین تریپتوفان والین |
آلانین
آسپارژین آسپارات سیستئین گاوتامات گلالیسین هیدروکسی پرولین ۲ هیدروکسی لیزین ۲ پرولین سرین تیروزین |
۲-بر مبنای حلالیت
اسیدهای آمینه از نظر حلالیت به دو دسته قطبی و غیرقطبی تقسیم میشوند.
در جدول زیر اسیدهای آمینه، براساس هیدروفیلی (تمایل به اتصال به آب) و هیدروفوبی (تمایل به گریز از آب و نزدیکی به محیطهای غیرقطبی تر) طبقه بندی شدهاند.
هیدروفوب (آبگریز) | هیدروفیل (آبدوست) |
آلانین
ایزولوسین لوسین متیونین فنیا آلانین پرولین تریپتوفان تیروزین والین سرین |
آرژینین
آسپاراژین اسید آپارتیک سیستئین اسید گلوتامیک گلوتامین گلیسین هیستیدین لیزین ترئونین |
مهمترین آمینو اسیدهای ضروری کدامند؟
اساسیترین آمینو اسیدهای ضروری به دو گروه تقسیم میشوند:
- اسیدهای آمینه ضروری (EAA)؛
- اسیدهای آمینه شاخهدار (BCAA) که شامل لوسین، ایزولوسین و والین است. این نوع آمینواسیدهای غیرضروری در تقویت عضلات نقش بسیار مهمی دارند؛ زیرا بدون هیچ واکنشی از طریق عضلات اسکلتی قابل جذب هستند.
مکملهای اسید آمینه ضروری هستند یا بیفایده؟
آیا تاکنون به باشگاههای ورزشی یا فروشگاههای مکمل سر زدهاید؟ به طور حتم با تعدادی از مکملهای ورزشی آشنا هستید. در ادامه سعی داریم اطلاعات بیشتری در زمینه مکملها در اختیار شما قرار دهیم.
طبق تحقیقات بهعملآمده یک رژیم غذایی مناسب حاوی اسیدهای آمینه ضروری از جمله پروتئینهای حیوانی (گوشت, تخممرغ شیر و لبنیات ) است. در هر 100 گرم پروتئین با کیفیت خوب مثل انواع گوشت، 15 تا 20 گرم اسید آمینه شاخهدار وجود دارد؛ درنتیجه نیازی به جذب این نوع اسیدآمینه از طریق مکمل نیست. همانطورکه میدانید، مصرف اسیدهای آمینه ضروری همراه با ورزش، منجر به تقویت بافت عضلانی میشود. آمینو اسیدهای شاخهدار سبب کاهش خستگی در زمان تمرین میشود.
ورزشکاران باید از مصرف بیشازحد اسیدهای آمینه شاخهدار بپرهیزند؛ زیرا این مواد نتیجه معکوس در بدن آنها خواهد گذاشت و باعث خستگی در حین ورزش میشود.
استفاده از اسیدهای آمینه در ورزشهای قدرتی و در افزایش تولید و ترمیم فیبرهای عضلانی موثر هستند. علاوه بر آن مصرف آمینواسیدها در ورزشهای استقامتی مثل دویدن طولانی مدت و دوچرخه سواری نقش مهمی ایفا میکنند.
پیشنهاد میشود از مواد غذایی طبیعی برای تامین اسیدهای آمینه استفاده شود؛ به عنوان مثال شیر به عنوان یکی از منابع غنی از اسید آمینه شاخهدار محسوب میشود.
به هر حال اگر منابع طبیعی برای تامین آمینو اسید در دسترس ندارید یا به دلایل دیگر قصد دارید از مکملهای ورزشی استفاده کنید، بهتر است از انواع مکملهای ایزووی استفاده کنید.
آیا کمبود اسیدآمینه باعث بروز عوارضی در بدن میشود؟
همانطور که گفته شد، اسیدهای آمینه نقش بسیار حیاتی در بدن ایفا میکنند. کمبود اسید آمینه در بدن افراد ورزشکار و غیرورزشکار عوارضی را به وجود می آورد که در ادامه ذکر شدهاند:
- ایجاد آرتروز؛
- دیابت؛
- عدم تعادل قلبی و عروقی؛
- نوسانات خلقی و اختلالات نعوظ؛
- افزایش مشکلات پوستی؛
- ریزش مو؛
- اختلالات در تنظیم خواب؛
- کاهش یا افزایش وزن.
آیا از مزایای کاربرد مکمل آمینو اسید آگاه هستید؟
اگرچه تعداد بسیاری از اسیدهای آمینه در مجموعهی گستردهای از غذاها یافت میشوند؛ اما مصرف دوزهایی از مکملها در سلامتی انسان نقش بهسزایی را ایفا میکنند. در ادامه از مزایایی که مکملها در اختیار ما میگذارند، خواهیم گفت:
-
بهبود خلق وخو و خواب
تریپتوفان برای تولید سروتونین نیاز است و بهعنوان یک انتقال دهندهی عصبی در بدن شما کاربرد دارد.
سروتونین در حقیقت رفتار و خواب شما را تنظیم میکند؛ درنتیجه کمبود سروتونین باعث ایجاد افسردگی و اختلال خواب میشود. به همین دلیل مصرف مکمل تریپتوفان، باعث کاهش علائم افسردگی و بهبود اختلالات خواب خواهد شد.
مطالعات متعدد روی بانوان میانسال نشان داده است که مصرف 1 گرم تریپتوفان در روز سبب افزایش انرژی و شادی میشود.
-
تقویت عملکردهای تمرینی
اسیدهای آمینه نقش بسیار حیاتی در کاهش خستگی، بهبود عملکردهای ورزشی و تحرک عضلات بعد از تمرین دارند.
مطالعات اخیر در این زمینه نشان داده است، مکمل آمینو اسیدها در تقویت و کاهش درد عضلات بسیار اهمیت دارند. علاوهبرآن مصرف 4 گرم لوسین در روز به مدت 12 هفته، باعث افزایش قدرت در مردان بدون ورزش خواهد شد؛ بنابراین اسیدهای آمینه ضروری برای افراد عادی هم مفید است.
-
جلوگیری از تحلیل رفتن ماهیچهها
همانطور که میدانیم تحلیل عضلات برای بیماریهایی که فرد مجبور به استراحت به مدت طولانی در رختخواب است، یک عارضه محسوب میشود. بررسیهای اخیر در افراد سالخورده نشان داده است افرادی که 15 گرم از اسیدهای آمینه ضروری را دریافت کردهاند، سنتز پروتئین در بدن آنها انجام شده است؛ بنابراین استفاده از آمینو اسیدهای ضروری در سالمندان و ورزشکاران نقش بسیار مهمی دارد.
-
موثر در کاهش وزن
برخی مطالعات در انسانها و حیوانات نشان دادهاند که آمینواسیدهای ضروری در کاهش چربی موثر هستند. به عبارت دیگر مصرف 14 گرم مکمل آمینو اسید در روز باعث کاهش درصدی از چربی بدن در مقایسه با زمان استفاده از پروتئین آب پنیر میشود.
اسیدهای آمینه یا آمینو اسیدها در چه مواد غذایی یافت می شوند؟
آمینو اسیدها برای سنتز پروتئین و کارکرد کلی بدن بسیار ضروری هستند. لازم است ذکر شود که 10 آمینو اسیدی که در طبقهبندی ضروری قرار گرفتهاند، از اهمیت بیشتری برخوردار هستند؛ زیرا این آمینو اسیدها در حالت عادی در بدن انسان تولید نمیشوند.
طی تحقیقات بهعملآمده از منابع معتبر آمینواسیدهای ضروری باید از طریق تغذیه کامل شما به دست آیند. در صورت تغذیهی ناکافی، بدن شروع به تجزیهی پروتئینهای موجود مانند عضلات میکند. آمینو اسیدها مانند چربیها قادر به ذخیره در بدن برای روز مبادا نیستند؛ بنابراین بسیار مهم است که به صورت مداوم آمینواسیدهای ضروری را در برنامه غذایی خود بگنجانیم تا دچار کمبود آنها در بدن نشویم. در ادامه به بررسی این موضوع میپردازیم که کدام مواد غذایی به ما در جذب آمینواسیدها بیشتر یاری میرسانند.
-
انواع آجیل
آجیل و حبوباتی مانند گردو، بادام و بادام زمینی سرشار از آمینواسیدهای ضروری «ال- آرژنین» هستند. آمینواسید ال-آرژنین برای بهبود عملکرد ایمنی بدن، کمک به سوخت و ساز و توده عضلانی، افزایش کلاژن و رشد استخوانها نقش اساسی ایفا میکند.
علاوهبرآن آجیلها منبع غنی از «ایزولوسین» هستند. آمینو اسید ایزولوسین قند خون را ثابت نگاه میدارد و باعث تولید انرژی میشود.
بادام و بادام زمینی هر دو دارای سطح بالایی از آمینو اسید «فنیل آلانین» هستند که باعث تقویت روحیه شما میشوند.
-
انواع ماهی ها
آمینو اسیدهای ضروری مانند ایزولوسین، لیزین و متیونین در انواع ماهیها وجود دارند. همچنین ماهیهای چرب ازجمله سالمون، ماهی تن، شاه ماهی و ساردین سرشار از اسیدهای چرب حاوی امگا 3 و روغن ماهی هستند که در جلوگیری از بیماریهای قلبی بسیار اهمیت دارند.
-
پروتئین سویا
پروتئین سویا منبعی غنی از آمینواسیدهای ضروری مانند ایزولوسین، لیزین، متیونین، تریپتوفان و والین است. همچنین این ماده برای افراد گیاهخوار که در رژیم غذایی خود از برخی آمینو اسیدها محروم هستند، نقش بسیار مهمی دارد.
-
تخم مرغ
تخم مرغ ها منبعی سرشار از پروتئین و آمینو اسیدهای ضروری مثل متیونین، ایزولوسین و لیزین هستند. همچین این ماده منبع عالی برای تریپتوفان است. آمینو اسید ضروری تریپتوفان در تولید سروتونین نقش دارد و سروتونین برای بهبود روحیه بسیار مفید است.
3-بر مبنای گروه جانبی R
این طبقه از اسیدهای آمینه از نظر گروههای جانبی به 8 دسته تقسیم میشوند:
-
اسیدهای آمینه آلیفاتیک
آلیفاتیکها به اسیدهای آمینه گلایسین، آلانین، لوسین، ایزولوسین و والین تقسیم میشوند. به اسیدهای آمینه لوسین، ایزولوسین و والین اسیدهای آمینه شاخه دار میگویند.
-
اسیدهای آمینه الکلدار
این دسته از اسیدهای آمینه در گروه R خود، عامل هیدروکسیل را دارند؛ مانند سرین و تره اونین.
-
اسیدهای آمینه گوگرددار
متیونین، سیستئین، سیستین از اسیدهای آمینه گوگرددار هستند.
- اسیدهای آمینه بازی
هیستدین، لیزین و آرژنین از گروه اسیدهای آمینه بازی نامگذاری شدهاند.
پودر آمینو EAA گلد کر لاین ترک نوتریشن، یک مکمل بدنسازی حاوی آمینو EAA بوده که در افزایش استقامت بدن حین انجام تمرینات سنگین بسیار موثر خواهدبود. همچنین این مکمل به دلیل فرمولاسیون ویژهای که دارد، در ساخت پروتئینهای موجود در عضلات تاثیر گذاشته و میتواند سنتز پروتئین در عضلات را بالا ببرد.
-
اسیدهای آمینه آمیدی
اسیدهای آمینه آمیدی شامل گلوتامین و آسپارژین است.
-
اسیدهای آمینه حلقوی
اسیدهای آمینه حلقوی شامل فنیل آلانین و تیروزین میشوند.
-
اسیدهای آمینه ناجور حلقه
تریپتوفان تنها اسیدآمینه ناجور حلقه است.
-
ایمینو اسیدها
پرولین و هیدروکسی پرولین از دسته ایمینو اسیدها هستند.
در جدول زیر ساختمان اسیدهای آمینه به همراه مخفف های سه حرفی و یک حرفی نشان داده شدهاند.
آیا میدانید اسیدهای آمینه فعال نوری هستند؟
همه اسیدهای آمینه به جز گلایسین ( زیرا گلایسین کربن متقارن ندارد.) در تغییر مسیر نور موثر هستند. زمانی که عامل NH2 روی کربن نامتقارن در طرف راست مولکول است، آن را از نوع D (Dextrogree) مینامند. در صورت وجود عامل NH2 در طرف چپ، از نوع L (Levogyre) است. در ساختمان زیر D و L آلانین نشان داده شده است.
محلول اسیدهای آمینه به علت ساختار خود باعث انحراف نور پلاریزه میشوند. اگر نور پلاریزه را به سمت راست منحرف کند، راستگردان (+) و اگر به سمت چپ متمایل شود، چپگردان (-) نامیده میشود.
ساختار پروتئینها از L-آلفا آمینواسیدها تشکیل شدهاند؛ درصورتیکه قندهای طبیعی از سری D هستند. حیوانات و انسانها سنتز کل 20 آمینو اسید L-آلفا را انجام نمیدهند؛ البته این 20 اسید آمینه دارای کد ژنتیکی هستند.
دسته دیگر از آمینو اسیدها نقشهای دیگری ایفا میکنند. به عنوان مثال اورنیتین، سیترولین و آرژینوسوکسینات سنتز اوره را انجام میدهند.
آمینواسیدهای لیزین، هیدروکسی پرولین در ساختن هورمونهای تیروئیدی و آمینو اسید گلوتامات در ساختن میانجی عصبی نقش مهمی دارند.
بررسی خاصیت آمفوتری اسیدهای آمینه
دو عامل سبب یونیزه شدن اسیدهای آمینه میشود. حال با توجه به تصویر زیر با هم خاصیت آمفوتری را بررسی میکنیم. همانطور که در شکل زیر میبینید، عامل کربوکسیل به آمینو اسید خاصیت اسیدی و عامل آمینی به آن خاصیت قلیایی میدهد؛ درنتیجه اسیدآمینه به دلیل وجود دو عامل اسیدی و قلیایی خاصیت آمفوتری پیدا میکند. اسیدهای آمینه دارای بارالکتریکی هستند؛ اما در محیطهای مختلف به صورت متفاوتی نمایان میشوند.
-
- اسیدهای آمینه در محیط خنثی، به صورت دو قطبی هستند.
- آمینو اسیدها در محیط اسیدی PH<3، بهصورت مثبت دیده میشوند.
- درنهایت اسیدهای آمینه در محیط بازی PH>9 به صورت منفی وجود دارند.
در ساختارهای زیر دو نمونه از اسیدهای آمینه دارای بار الکتریکی را ملاحظه میکنید.
تیتراسیون اسیدآمینه اسیدی
اسید سیتومالیک دو عامل اسیدی و یک عامل بازی وجود دارد. اسید سیستومالیک در محیط کاملا اسیدی عامل آلفا کربوکسیل، عامل کربوکسیلی گروه R و عامل آمینی پروتون خود را از دست میدهد.
در ابتدا از حالت کاتیونی به حالت خنثی و سپس به اسیدآمینه با یک بار منفی تبدیل میشود و درنهایت تبدیل به اسیدآمینه با دو بار منفی تبدیل میشود. در ساختار زیر بهطور دقیقتری این مسئله بررسی میشود.
تیتراسیون یک آمینو اسید قلیایی (دارای دو عامل بازی آمینی و یک گروه کربوکسیل) است و در محیط اسیدی ابتدا دو بار مثبت، در مرحله بعدی دارای بار خنثی و در نهایت به اسیدآمینه با یک بار منفی تبدیل میشود.
انواع سنتز آمینو اسیدهای غیرضروری در بدن
از بین 12 اسید آمینه غیرضروری غذایی، 9 اسیدآمینه از ترکیبات حد واسط آمفی بیولیک ساخته شدهاند. علاوهبرآن 3 اسید آمینه دیگر (Ho- Lys , Tyr, Cys) از اسیدهای آمینه ضروری غذایی ساخته میشوند. در ادامه انواع سنتز در اسیدهای آمینه غیرضروری را ذکر کردهایم:
-
- سنتز اسید آمینههای غیرضروری از حد واسطها؛
- سنتز اسید آمینههای غیرضروری از غیر ضروری؛
- سنتز اسید آمینههای غیرضروری از ضروری؛
- سنتز اسید آمینههای غیرضروری از ضروری به کمک غیرضروری.
آیا مصرف مکملهای آمینو اسید برای بدن ضروری هستند؟
بهتر است بگوییم که مصرف مکمل آمینو اسید در صورتی که تغذیه مناسبی دارید، پیشنهاد نمیشود. در حالت کلی مکملهای اسیدآمینه بیشتر در ورزشکاران حرفهای کاربرد دارد؛ زیرا به علت دوپینگ پروتئین موردنیاز خود را از طریق تغذیه طبیعی به دست میآورند؛ البته افرادی که نمیخواهند در زمان طبیعی عضلات خود را تقویت کنند، مکملهای ورزشی برای آنها گزینه مناسبی است. در این مطلب انواع مختلف آمینو اسیدها را با هم بررسی کردیم و ساختار و نقشهایی را که اسیدهای آمینه در بدن انسان ایفا میکنند، با دید وسیعتری شرح دادیم. حال دیگر به خوبی پاسخ این سوال را میدانید که : آمینواسید چیست؟
«متابولیسم آمینواسیدها» مقالهای است که در مجلهی وبلاگ روشا منتشر شده است، گمان میکنیم برای مخاطب این مطلب موضوع قابل توجهی باشد.