زندگیهایی که «دیابت» کُشت/ اگر «تغذیه» را جدی میگرفتیم، دیابت بازندۀ میدان بود.
آقا جونم ۶۰ ساله بود وقتی با بدن نحیف و زخمهای بستر عمیق چشمهای کمفروغش رو به این جهان بست، اون وقتها ۱۲ساله بودم، پوستش روی استخونهای بدنش زار میزد و در فضای ذهنی من، اون حالت رقتانگیز جسمانیش با زمان بستن چشمهای کمفروغش به این جهان منطقی بود.
امروز که خودم در آستانۀ چهارمین دهه از زیستم به سر میبرم بیش از هر وقت دیگهای معتقدم ۶۰سال سن رفتن نیست، ۷۰ سال هم، حتی ۸۰ سال هم میتونه شروع دورۀ جذاب کهنسالی باشه؛ اما آقا جونم تنها فرصت زندگی رو به «قند»ی که قائدۀ جنگیدن باهاش رو بلد نبود باخت.
از زمانی که فهمیدیم آقا جون به دیابت مبتلاست تا وقتی قلبش رو از کار بندازه کمتر از یک دهه طول کشید، امروز اما به لطف مروجین دلسوز مستقل و دغدغهمندِ «علم تغذیه» کم و زیاد اکثر آدمها از ارتباطِ طول عمرشون با غذای سفره خبر دارن، اینجا میخواهیم پا رو فراتر از این اطلاعات کمعمق بگذاریم و بهت سرنخی بدیم که طی کردنش به نقطهای میرسونت که در ۸۰ سالگی سبد خریدت رو خودت حمل کنی.
چرا تغذیه سالم مهمه؟
- کنترل قند خون: تغذیه مناسب، نوسانات قند خون رو کاهش میده و به شما کمک میکنه تاخلقت تنگ نشه.
- کاهش وزن: درسته که «بادی شیمینگ کردن» یا همون «شرم از بدن دادن به دیگری» کار دور از نزاکتیه؛ اما حواستون باشه چاقی رو نباید قشنگ جلوه داد، دروازۀ ورود خیلی از بیماریهای کشنده از جمله همین دیابت اضافه وزنه.
- کاهش خطر بیماریهای قلبی: دیابت وقتی میاد تنها نمیاد کمکم خیمه میزنه رو قلب و عروق. کافیه حواست به وضعیت تغذیهت هم نباشه اون وقته که سایۀ مرگ هر لحظه قلبت رو تهدید میکنه.
- افزایش انرژی و بهبود کیفیت زندگی: اون روی سکۀ تغذیه وقتی شش دنگ حواست بهش هست میشه انرژی بالا، زندگی فعالتر، توان افزایش تحرک بدنی و شادمانیهای عمیقتر .
قند دونِ خودت باش، یعنی چه؟
- غذای خونگی و تازه: غذای خونه رو به سالمترین غذای رستوران ترجیح بده، اگه از خوردن فستفود و غذاهای فرآوریشده لذت میبری خودت رو محروم نکن اما حتما محدودش کن.
- میوه و سبزیجات: این رو که میدونی خوردن فیبر موجود در میوه و سبزیجات چه خدمت بزرگی به پوست و موهات میکنه؟ به کنترل قندت فکر نمیکنی به شفافیت پوستت فکر کن و این منبع غنی از ارزش غذایی رو تو سبد غذایی روزانهت جا بده، البته تو خوردن میوه زیادهروی هم نکن، کم بخور همیشه بخور.
- غلات کامل: اول بگم که هرچی قهوهایتر بود سبوسش بیشتر نیستها، ترکیبات غذایی رو روی بستهبندی نون و سایر غلات بررسی کن، غلات کامل قند خونت رو در محدودۀ امن نگه میداره.
- پروتئینهای کمچرب: و پروتئین ارزشمندی که حیات و ممات هر آدم مبتلا به دیابتی به جدی گرفتن مصرف گوشت مرغ، ماهی، حبوبات و تخممرغه که منابع خوبی از پروتئینان.
- آجیل و دانهها: آجیلها رو هم کم بخور همیشه بخور، سرشار از مواد مغذی و سرباز حفاظت از سلامت قلب و عروق.
- آب بنوشید: تا حالا صدبار دیدی، شنیدی و خوندی که روزی 8 لیوان آب بخور، منم همین رو میخوام بگم. آب به هیدراته نگه داشتن بدن و تنظیم قند خون کمک میکنه. یه بطری پر کن و با خودت قرار بذار تا پایان روز دوبار پر و خالیش کرده باشی.
فک میکنم تا همینجا کافی باشه،
اطلاعات بهتر از این رو میتونی توی ژورنالهای بینالمللی مربوط به تغذیه به دست بیاری، بذار سرنخ مهمتر رو بهت بدم
«متخصص تغذیه» توی زندگی هر آدمی میتونه نقش حیاتی ایفا کنه، اما اگه اون آدم مبتلا به دیابت، پیشدیابت و یا حتی دارای کلی ریسک فاکتور برای ابتلا به دیابته، براش یک باید محسوب میشه که سبک غذاییش رو به کمک متخصص تغذیه اصلاح کنه.
.
.
متخصصین تغذیه با مقطعهای تحصیلی کارشناس، کارشناس ارشد و دکترا به شهروندها خدمات ارائه میکنن، همونطور که شما برای مشکل قلبتون به متخصص پوست و مو مراجعه نمیکنید برای رژیمهای غذایی هم نباید سراغ فوق تخصص غدد برید.
بر اساس شواهد موجود بخش زیادی از قربانیان بیماریهای غدد از جمله دیابت و کبد به دلیل عدم رعایت یک رژیم غذایی مناسب با وضعیتشون کیفیت زندگیشون افول جدی داره؛ چراکه نتونستن با بایدها و نبایدهای کلی و توصیههای کیلویی به سبک غذایی غلطشون غلبه کنن و بهاش شده تارج عمر و سلامتیشون.
ما در «روشا» میخواهیم به سهم خودمون در این زمینه فرهنگساز باشیم، به همین دلیل در روز جهانی دیابت به تمام کسانی که به دعوت روشا برای دادن تست قند خون رایگان به داروخانه روشا مراجعه کردن وعده دادیم چنانچه تا پایان آبان به متخصص تغذیه مراجعه کنن ویزیت اولین مراجعهشون رو روشا پرداخت میکنه.
.
بیش از صدها نفر در سه روز متوالی برای دادن تست قند خون به داروخانه مراجعه کردن و همکارانمون اطلاعات هویتی و دادههای مربوط به قند خونشون رو ثبت کردن، مایۀ خرسندی ما بود که در این غربالگری موفق به شناسایی تعدادی از شهروندان در مرز پیش دیابت با قندهای بالا شدیم که خودشون هیچ اطلاعی از وضعیتشون نداشتن.
از ابتدا هم هدفمون در کنار اطلاعرسانی و فرهنگسازی شناسایی این گروه برای حمایت کردن در مسیر درمان بود و برای تمام اعضای تیم روشا خوشحالکننده بود که در مسیر تحقق آرمانهای روشای حامی و در خدمت شهروندان بودند.
فرقی نمیکنه پیش چه کسی میری، فقط به خاطر داشته باش اگر برای دیابت/ پیش دیابت مراجعه میکنی حتما متخصص تغذیهای رو انتخاب کن که در معرفی خودش به تجربۀ کار با بیماران دیابتی اشاره کرده باشه.
مینی پادکست آشنایی با دیابت قسمت اول
مینی پادکست آشنایی با دیابت قسمت دوم
مینی پادکست آشنایی با دیابت قسمت سوم